Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2013/08/08/om-fredrik-ekelunds-nya-roman/

Thentes bokblogg

Anmälan: Fredrik Ekelund: "Som om vi aldrig hade gått här"

[publicerad i papperstidningen 2/8]

Fredrik Ekelund
Som om vi aldrig hade gått här
Albert Bonniers förlag

Det finns drygt sju miljarder anledningar att skriva en självbiografi. Anledningarna att publicera dem är betydligt färre. Strängt taget kan man dela in de trots allt utgivna självbiografierna i två kategorier. Dels har vi sådana som skrivits av exceptionella individer med exceptionella liv. De utgör kanske 99 procent av utgivningen. Den återstående procenten handlar om människor vars liv inte är särskilt enastående, men representativa för en tid, plats eller grupp.

Man kan tycka att de exceptionella liven är mer intressanta att läsa om, men jag tror att det är mycket lättare att verkligen tycka om böckerna som tillhör den senare kategorin. Det är som skillnaden mellan att hälsa på en kändis och att umgås med en god vän.

Fredrik Ekelunds självbiografiska projekt hör till den senare gruppen böcker. 2010 kom barndomsskildringen Fadevår, tack för ljuset! om Fredriks ganska typiska uppväxt i ett radhusområde i 1960-talets Malmö. Nu utkommer fortsättningen.

Fredrik börjar gymnasiet på S:t Petri i Malmö. Gänget träffas fortfarande och lyssnar på popmusik, gasar mopederna, spelar fotboll och festar på billigt vin. Men över gymnasiebyggnadens devis ”Varen svenske!” hänger en banderoll med Ho Chi Minh. Det börjar bli 1970-tal och Fredrik stiftar bekantskap med en bildad ung man som citerar Hjalmar Söderberg och Hermann Hesse. Där, i det förvirrande glappet mellan borgerlighet och vaknande vänsterpolitisk medvetenhet, tillbringar Fredrik sina ungdomsår.

Men skildringen avviker något från det helt generella på ett par viktiga punkter. Som en mörk, sällan nämnd men alltid hotfull skugga ligger Fredriks attacker av panikångest. Men det viktigaste är förhållandet till fadern, som blir alltmer ansträngt och slutligen nästan helt tar över biografin.

Denne pappa är en kolerisk akademiker vars lojaliteter ligger hos Uppsalaårens spex, punsch och gluntar snarare än med FNL-rörelsen och Olof Palme. Ett redan ansträngt förhållande mellan familjefadern och resten av familjen förvärras av den nya tidens politiska tendens.

Fredriks fadersgestalt blir i stället farbror Torsten, som blivit lobotomerad och mer eller mindre avpolletterad av samhället, men ändå framstår som ett betydligt bättre alternativ till den högpresterande fadern.
Som om vi aldrig hade gått här blir en alltmer smärtsam uppväxtskildring. Precis som vi alla förr eller senare gör, står den vuxne Fredrik Ekelund vanmäktig inför det skeende som är ohjälpligt och som vi kallar vår biografi.
Ett återkommande ord är: ”Farväl”.