Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 17:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2013/10/12/en-anledning-att-hata-nobelpriset-i-litteratur/

THENTES BOKBLOGG

En anledning att hata Nobelpriset i litteratur

Så...

Fredrik mailade mig för några dagar sedan med den retoriska frågan om jag hade budat än.

Till försäljning på en amerikansk auktionsfirma fanns en flaska metadon, utskriven på recept till William S Burroughs som - vilket jag utgår ifrån att alla och era fastrar vet - jag anser vara 1900-talets mest geniala författare alla kategorier. Proveniensen bestod av ett maskinskrivet brev undertecknat en annan av mina idoler,om än inte lika vibrerande, serieskaparen S Clay Wilson, som påstod sig ha fått flaskan i samband med en minnesstund 1997 och lagt i lite jord och småsten från Burroughs grav samt en patronhylsa.

Utropspriset var 300 dollar.

Och så kom allt tumult med Nobelpriset och jag glömde bort hela saken.

Nu ser jag att auktionen är slutförd och att slutbudet blev sådär 8 500 kronor. En skitsumma med andra ord, med tanke på att jag känner baltiska entreprenörer som betalar minst det dubbla för en av mina njurar.

Ibland tycks människolivet i slutändan bestå av en samling saker och tillfällen vi ångrar. Detta är en av mina.