Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 06:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2013/12/04/jag-borjar-luta-at-att-jag-inte-alls-tycker-om-er/

THENTES BOKBLOGG

Det börjar luta åt att jag inte alls tycker om er

Gårdagens uppdrag bestod i att följa presskonferensen i samband med presentationen av Pisa 2012, läsa rapporten och skriva en kommentar kring den.

Uppgiften växte i betydelse sedan det stod klart att Sverige suger fetast, men personligen hade jag inte väntat mig annat.

Kommentaren finns här.

Vad jag också väntade mig var alla de där mailen som kommer när kommentarsfältet är stängt. De där som är än mer hatiska för att de inte behöver ta hänsyn till andra läsare men vet att de riktar sig mot bara mot skribenten i fråga. Alla schatteringar är alltid representerade men faktum är att de allra flesta mail är bra mail. Det är antingen Hej, bra text, jag håller med dig eller Hej, dålig text, jag håller inte med dig.

Och så de där jag faktiskt tycker mest om: Hej, bra text, jag håller inte med dig. Jag uppskattar den antikrunda hövligheten - kommentarsmailandets motsvarighet till att hålla upp dörren för någon trots att man inte vill hoppa i säng med vederbörande.

Jag skulle vilja framhålla några av de mail jag har fått som reaktion på min ganska enkla och okomplicerade kommentar till Pisa 2012.

Varför? Antagligen för att jag söker er förståelse och vill förklara min kroniska cynism gentemot Just Dig, eller som man också kan kalla det: mina evolutionistiskt betingade försvarsmekanismer gentemot folk i allmänhet och deras synpunkter i synnerhet.

Jag misstror alla som vill mig något, och däri är jag både yrkesskadad och demokratisk. Antingen vill ni ha en bra recension för någon fasters brorson eller också vill ni jävlas och ha ett smaskigt citat att förvanska på Avpixlat eller i Genuskolonialistiskt Kampforum eller dylikt. I know you well, fuckers.

Nåja. Här följer i alla fall några autentiska mail jag fick igår - det finns många fler - som demonstrerar mitt hopplösa predikament att alltid ha röven bak åt vilket håll jag än vänder mig, och jag vänder mig inte ens.
Ty minnes detta: Om du inte står för någonting så faller du för allt.

Avsändare och identifierande uppgifter är borttagna.

Ja, och förresten: blott en av skribenterna har en given karriär som framgångsrik kulturskribent, om hen bara snabbar sig innan saker och ting skärper till sig och den fruktade tokskallepollineringen från Star Trek 1975 skingras för vinden.
Gissa vilken.

Förresten igen: inget kommentarsfält på ett tag. Det öppnas på nytt när jag skriver något väsentligt, om Paul Celans Ja! eller det vita hos Jenny Diski eller så.

Här kommer mailen:

# Uj vilken reporter. Du vågade skriva en SD-vinkel när du räknade upp Jan Björklund mfl, men kom snabbt på att du borde nog tillägga att inget i undersökningen tyder på yada yada. För ju inte direkt tankarna till mod, om man så säger. Det kanske jag som läsare klarar att bedöma själv? Eller har DN fullständigt bytt målgrupp? Tror iofs inte att det här ligger dig i fatet hos din nuvarande arbetsgivare.


#
Jonas,
Är du nationalist? Kanske rasist?
Jag har aldrig varit stolt över att vi inte var analfabeter . Självhävdelse mot andra från din sida?Varför var du stolt? Kände du dig överlägsen Peruaner?


#
I framtidens Sverige är det invandrarna och deras barn som styr och ställer svenskarna städar eller är arbetslösa.


#
Hej!
Det negativa utvecklingen kan självfallet har flera orsaker men en viktig bidragande orsak kan vara den massiva introduktionen av trådlösa nätverk och trådlöst uppkopplade datorer i skolorna de senaste åren.
Mikrovågsstrålningen från tekniken har i upprepad forskning såväl på människor som djur, visats försämra minne och inlärning.
Vanliga rapporterade symtom på trådlös teknik (mikrovågsstrålning) är huvudvärk, koncentrationsproblem, yrsel, försämrat minne och sömnsvårigheter och sämre psykisk hälsa. Barn har även rapporterat hjärtbesvär

[etc, förkortad]