Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 03:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2014/06/16/sprakpolisen-siktar-pa-tomburkar-vid-skjutbanan/

Thentes bokblogg

Språkpolisen siktar på tomburkar vid skjutbanan

The Phantom Band – The Howling

 

De kallas för stelnade metaforer - ord som stolsben och prisregn, som man använder helt oreflekterat utan att tänka ens ett ögonblick på att det från början är fråga om metaforer.

Inga problem där: allt som förmerar språket och groddar fram nya ord är bra.

En annan sak är det med de där slentriansatserna som utmattar språket och får en att känna sig som om man befunne sig i ett lingvistiskt akvarium där syresättningen har havererat.

Oftast har det med televiserade reklamslogans eller populära etermediaserier att göra.

Har ni fest eller? Because I'm worth it. (jag är medveten om att mina exempel är gamla men jag har inte tittat på tv sedan 11/9 2002 så ni får fylla i med nutida avarter) (Och apropå att profilera sig i tv-rutan så minns jag när televisionen lanserades i Sverige och den populära programledaren Ria Wägner hade instruerats att folkligt säga hej - istället för det mer korrekta godafton - och vinka med handen bakvänt. Kulturdebatten nästan sprack av åsikter om detta bakvända vinkande. Okej, det har jag inga belägg för men jag extraherar från dagens kulturdebatter. Jag var dessutom vid tillfället i 30-årsåldern och hade inte råd med television - kritikerlönerna då - så detta är hörsägen)

Åter till språket så har jag tidigare bannlyst uttrycket Först till kvarn... Jag har också vädrat mitt missnöje med Finns inte på kartan. Nu är det dags att lägga Det finns en särskild plats i Helvetet för... till de uttryck som bör förbjudas med hänvisning till inflationsmålet. Vi är alla medvetna om det numera går tretton krönikörer på dussinet, men deras mandat tycks mig vara att förnya språket snarare än att begränsa det.

Förresten känns det befogat att sätta även tretton på dussinet på svarta listan.