Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Thentes bokblogg

Anmälan: Garay, Melker: ”mcv” (en ansats till)

Ni slarvade häromsistens bort det som skulle ha varit en anmälan av Melker Garays bok, men jag tycker att den är alldeles för oviktig för att inte nämnas.

Med Garays bok tillfogas – en aning fegt, faktiskt – ett sexsidigt ark med titeln ”En kort essä om mcv”. Somliga kan anse att denna essä är upplysande. För det är den.

Den 410 sidor långa och vackert inbundna boken mcv härbärgerar ett inledande citat ur den argentinske författaren och bibliotekarien J L Borges novell ”Biblioteket i Babel” samt därefter (från sidan 1) sammansättningen mcv.

Jag hatar matematik mer än jag fruktar mänsklighetens fullständiga utplåning, men mindre än jag uppskattar spekulativ litteratur, så jag har räknat.

Formeln mcv förekommer 26 gånger per rad.
Antalet rader per boksida är 40.
Antalet sidor är 410.

Vilket torde innebära att fenomenet mcv uppträder  426 400 gånger i boken.

Detta säger mig ingenting.
Naturligtvis googlar jag siffran och stöter på något som tycks vara en pappersvarufirma baserad i USA.
Siffran jag har sökt på hänvisar till varunumret för en produkt som heter ”Avery Label Dispenser for 25x50mm White Ref 24-426 [400 Labels]”
Det är någonting som har med etiketter att göra, och där är jag ju i alla fall någorlunda rätt ute eftersom en av kritikerns uppgift är att etikettera, och om ni tycker det låter förmätet så kan ni ju gå ut och plocka och käka vilka svampar ni vill i naturen för ätlig/giftig är ju bara konventionella etiketter dude!

Ett villospår med andra ord.

Ah, men det här börjar ju bli en thriller. Så jag slutar här, med läsarens fingrar klyfthängandes.