Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 18:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2015/04/02/titta-hasten/

Thentes bokblogg

Titta hästen!!

Igår och idag har jag ägnat många långa timmar åt att göra ett så kallat påsk-quiz till de tre läsare som längre bryr sig om slikt. Det tog ett par timmar att hitta tillräckligt många kluriga frågor, men sedan slog tidsandan till. Måste vara aktuell, måste vara tidsenlig. Gick igenom Tranströmers - för att vara aktuell - samlade verk utan att hitta några direkta hänvisningar till påsk. Tog en dryg timme. Gick igenom boxen Den finlandssvenska dikten utan att hitta något om påsken. Tog två och en halv timme. Kollade nätet och hittade mest Yeats dikt "Easter, 1916" som inte handlar om påsken utan om påskupproret på Irland. Insåg att genuskvoteringen måste iakttagas, because it's there, because it's us and because it's all that really matters right now.

Sökte igenom mina hyllor efter kvinnliga, uttalat kristna författare. Lade en timme på att åter läsa igenom några romaner av Birgitta Trotzig. Trevligt, men ingen påsk. Påmindes om andra kvoteringstekniska aspekter och läste igenom Djuna Barnes Nightwood för att jag hade för mig att Dr Matthew O'Connor säger något om Golgata. Det gör han inte, direkt. En timme. Läste den alldeles nyutkomna översättningen av Marguerite Duras fantastiska Vicekonsuln. Ingen påsk, en timme. Läste Janet Frame, Kerstin Ekman, Mare Kandre, Wislawa Szymborska och ett tjugotal yngre svenska kvinnliga poeter. Inte tillräckligt mycket påsk, fyra timmar. William S Burroughs har ett bra saker som kretsar kring påsk, men jag vet inte riktigt hur man räknar: karlar är ju minus, men homosexualitet är plus. Borde bli plus minus noll, så han gick bort. Fast jag kan honom utantill så det tog bara fem minuters arbetstid. Till slut fick jag någorlunda ihop det, på bara drygt fjorton timmar.

Men det var värt det.

För längs vägen uppmärksammade jag en dikt av Gunnel Ekelöf som jag inte har fastnat för tidigare. Den kändes som en ofantlig tröst i en samtid där man förväntas stå med en skock snorungar framför en stor målning och peka och säga Titta hästen!! när målningen är Picassos Guernica.

Jag vill att följande dikt läses på min begravning, som känns allt mer stundande.

När livet upphört vara mig till frestelse, när sav och syra slutat stiga inom mig, när jag kan säga: Människa som människa! när jag har levt mig lugn, när jag har lärt att foga mig och hävda mig som vattnet, på väg att bli mig själv - låt mig få gå, låt mig få leva här en tid fri mot andra, fri mot mig själv! Låt mig få gå här, på väg att gå, och vara vän med träden, med havet och stenarna, regnet och solen, utan skyldighet, utan förbindelse, utan fordran och utan skuld: Ensam för mig.

(Gunnar Ekelöf: Färjesång, 1941)