Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2016/02/26/sokal-igen/

Thentes bokblogg

Sokal, igen.

Den vänsterinriktade, amerikanske professorn i sociologi Peter Dreier redovisar i American Prospect ett projekt han nyligen genomfört. Syftet har varit att dra ner byxorna på de mer avartiga av uttrycken för de på västerländska universitet så populära cultural studies. Dvs det som slarvigt brukar kallas postmodernism.

Vi minns ju hur lurifaxen Alan Sokal 1996 fick en artikel publicerad i prestigefulla Social Text - en artikel som med många snåriga populärformuleringar argumenterade för att gravitationen är en social konstruktion. På samma sätt som vi ju har lärt oss att allt annat är en social konstruktion.

Dreier har inte gått så långt. Han svarade istället på en kallelse till ett seminarium om "The absence of absence" med ett synopsis fullt av avsiktliga obegripligheter och fejkade Heidegger-citat. Han bjöds omgående in till seminariet i Tokyo.

Hans poäng är självklart att visa hur somliga akademiska institutioner har huvudet så långt uppkört i röven att verkligheten i sanning kan sägas vara en helt subjektiv konstruktion.