Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2016/03/31/anmalan-mare-kandre-punkserier/

Thentes bokblogg

Anmälan: Mare Kandre: "Punkserier"

[Papperspublicerad 5/3 2016]

 

Mare Kandre Punkserier

Kartago

De var de bästa av tider, de var de värsta av tider. Sverige, kring sekelskiftet 1980. Det värsta var kalla krigets kärnvapenhot och det bästa var samma sak – med ett cyniskt facit i handen. För det var ändå ett mycket abstrakt hot, det där med det totala kärnvapenkriget, och de två supermakterna kapslade i stort sett in de konflikter som skulle explodera ett decennium senare.

Sverige var fantastiskt tryggt och friktionsfritt. Man kan avläsa det i tidens punktexter, som mest handlar om att allt är tråkigt. I den politiska punkens urhem England hade man en utbred fattigdom, ett benhårt klassystem och ett monster vid makten, Margaret Thatcher, vars regim bland mycket annat förbjöd folksamlingar och homosexuella romaner på offentliga bibliotek.

I Sverige hade vi inget sådant. Våra dilemman var mindre, skall vi säga, akuta. Som när något ­departement ville förbjuda Johnny Thunders från att spela i Sverige ­eftersom vi faktiskt hade egna, svenska popartister som var ­arbetslösa och behövde spelningar.

Vänsterrörelsen fick i brist på konflikter förlita sig på syd­amerikanska diktaturer och kärnkraftsomröstningen rörde upp lite politiska känslor. Annars handlade det alltså mest om den omänskliga tråkigheten – känslor som togs ut på ”Svensson”, vilket var kodnamnet för de personer som via skatten betalade uppehälle, instrument och replokaler åt de frustrerade.

Det var alltså en intressant tid, som man nu kan återvända till i och med boken Punkserier. Det handlar om den tidiga Mare Kandre. Hon som skulle växa till att bli en av sin författargenerations starkaste och mörkaste stjärnor. Punkserier dyker ner i hennes kvarlåtenskap och hittar serier, teckningar, inspelningar, vittnesbörd från det förgångna. Mare Kandre minns perioden: ”När punken kom kände jag att jag var mitt i tiden. Trots att vi var så deppiga gjorde vi alltid en massa saker. Det var det som var kärnan. Att uttrycka sig.”

För en nutida betraktare är det slående hur mycket ”på riktigt” det känns. Autentiskt, jämfört med dagens demokratiska men strömlinjeformade digitala uttryck. I dag har alla en potentiell möjlighet att med några knapptryck nå ut till miljoner. Kring 1980-talet krävdes det en satans massa arbete och engagemang. Skit under naglarna, som en proletärromantiker hade sagt.

Fortfarande kommer det ut fanzine som har gjorts på det gamla sättet, med skrivmaskin, sax och kopiator – den intima autenticitetens protest mot den luftigt digitala lättjan. För det är nog så: om man tar ett skitjobb bara för att arbetsplatsen har en kopiator som man kan utnyttja om nätterna till att trycka upp 50 ex av ett fanzine – då skall det till att budskapet känns angeläget.

Serierna i boken är inte märkvärdiga. Den första är en Romeo och Julia-historia som utspelar sig i – naturligtvis – London. Mare Kandre läste på konstskola där från hösten 1979. De andra två är mer introverta, om tillvarons existentiella besvikelser, kan man säga. Det är mer sammanhanget som gör serierna intressanta, snittet i tiden. Huvudmaterialet utgörs snarare av Jonas Ellerströms mycket initierade efterord om Kandre och de där formativa åren. Samt en mp3-skiva som samlar en del mycket svåråtkomligt musikmaterial.

Det handlar om inspelningar av Mare Kandres tre band: Kramp, Ruhr och Global infantilists. De avtecknar sig mot dåtidens intressanta musiklandskap. Där fanns industrimusiken, postpunken, nyromantiken, gothrocken, syntpoppen, den gryende hiphoppen och en hårdrock som ännu inte dränkts i hårsprej.

Punken var, som Jonas Ellerström konstaterar i sitt efterord, måhända misslyckad som socialt uppror, men musikaliskt var den en ­vitamininjektion. Och inte bara musikaliskt, måste man tillägga. Boken Punkserier visar hur uttrycken och attityderna självklart sprider sig i serier, bilder, skrifter och texter. Det var en kraftsamling för Gör det själv-rörelsen, några år innan tiden gjorde om devisen till ”satsa på dig själv” och så småningom också översatte dess personliga uttryck till individuell branding och samhällsnyttigt entreprenörskap.