Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Thentes bokblogg

Paul Auster sammanfattar poängen

Paul Auster (I biografin Hand to Mouth, 1997) får kicken från arbetet som grundskollärare efter att ha nyanserat en utbildningsfilm om den amerikanska demokratin och kallats upp till samtal med rektorn:

”There’s a mistake in the filmstrip,” I said. ”America isn’t a democracy. It’s a republic. There’s a big difference.”

He looked at me as if I had just informed him that I was Stalin’s grandson. ”It’s for little children,” he said, ”not college students. There’s no room to go into detail.”

”It’s not a detail,” I answered, ”it’s an important distinction. In a pure democracy, everyone votes on every issue. We elect representatives to do that for us. I’m not saying that’s bad. Pure democracy can be dangerous. The rights of minorities need to be protected, and that’s what a republic does for us. It’s all spelled out in The Federalist Papers. The government has to guard against the tyranny of the majority. Kids should know that.”

Paul Auster är sedan några dagar ny ordförande för PEN America. Huzzah!

 

Auster