Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2017/02/11/nar-bokhandeln-blir-riktigt-subversiv/

Thentes bokblogg

När bokhandeln blir riktigt subversiv

Rätta artikel

Den subversiva skyltningen är en tradition som har odlats av seriösa bokhandlare sedan begynnelsen. Under Donald Trump har kreativiteten börjat flöda när det gäller att spefullt sätta samman böcker, rubricera fakta som fiktion och vice versa, och skapa nya sammanhang och specialavdelningar.

Flera amerikanska boklådor har således skyltat med ämnet "The Bowling Green Massacre" - som pekar på en tom hylla. Den av presidentrådgivaren Kellyanne Conway som ett skräckexempel omtalade, men aldrig inträffade, muslimska massakern är också tema för Harvard Bookstores nya hylla, som "hedrar offren för massakern i Bowling Green".

På hyllan står bland annat Richard Hofstadters bok om amerikansk antiintellektualism, Kareem Abdul-Jabbars antirasistiska Writings on the Wall, Philip Roths Konspirationen mot Amerika, åtskilliga titlar om fascism och lögnens anatomi, samt filosofen Aaron James uttömmande studie Assholes.

Åter i de amerikanska högländerna tycker över hälften av Trumps väljare att massakern i Bowling Green är ett utmärkt exempel på varför muslimer bör förbjudas.