Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Lotta Olssons boktips

Årets bästa deckare 2013

I går var jag på Eskilstuna stadsbibliotek som inledde sin deckarvecka med en Boksoppa – det är som Soppteater ungefär, man får lunchsoppa och underhållning.

Den här gången var det jag som var underhållningen, med mina tjugoåtta favoritdeckare ur årets utgivning. Jag berättade om dem i fallande skala, med den bästa först, och hann inte riktigt med de sista.

Men som jag har sagt hundra gånger hittills i år: ska ni läsa en deckare i år, så läs Gillian Flynns ”Gone Girl” (Modernista). Och får den inte pris för bästa översatta deckare på lördag, när Deckarakademin delar ut sina årliga priser (fast de har missat att nominera Andreas Normans ”En rasande eld”, Albert Bonniers förlag, till årets bästa svenska deckare), så tänker jag… äsch, vad svårt det är att komma på något lämpligt indignerat! Nå, jag tänker i alla fall Misstycka Å Det Allvarligaste.

Här är mina tjugoåtta favoriter i år. Det kan bli fler, det finns fortfarande en bunt intressanta olästa hemma hos mig och en fruktansvärd massa olästa som kanske är jättebra fast jag inte har fattat att jag borde läsa dem. Tiden räcker ju inte till!

Får jag tid över ska jag utöka listan med korta beskrivningar på varje bok, det här är bara författare, titel och förlag.

Gillian Flynn: ”Gone Girl” (Modernista)
Jo Nesbö: ”Polis” (Piratförlaget)
SJ Bolton: ”Odödlig” (Modernista)
SJ Bolton: ”Livrädd” (Modernista)
Yrsa Sigurdardottir: ”Ödemark” (Modernista)
Alex Marwood: ”Onda flickor” (Modernista)
Jussi Adler-Olsen: ”Marcoeffekten” (Albert Bonniers förlag)
Linwood Barclay: ”Tro dina ögon” (Kabusa)
Leif G W Persson: ”Den sanna historien om Pinocchios näsa” (Albert Bonniers förlag)
Andreas Norman: ”En rasande eld” (Albert Bonniers förlag)
Ingrid Hedström: ”Svarta korpar över Villette” (Alfabeta)
Ninni Schulman: ”Svara om du hör mig” (Forum)
Katarina Wennstam: ”Stenhjärtat” (Albert Bonniers förlag)
Elizabeth Haynes: ”Glöm inte att låsa” (Lind & co)
Liza Marklund: ”Lyckliga gatan” (Piratförlaget)
Carin Gerhardsen: ”Hennes iskalla ögon” (Norstedts)
Kristina Ohlsson: ”Davidsstjärnor” (Piratförlaget)
Dror Mishani: ”Utsuddade spår” (Brombergs)
Charlotte Rogan: ”Livbåten” (Bookmark)
Peter Robinson: ”I mörkrets skugga” (Minotaur)
Belinda Bauer: ”Betraktaren” (Modernista)
Håkan Nesser: ”Levande och döda i Winsford” (Albert Bonniers förlag)
Amanda Hellberg: ”Snögloben” (Forum)
Viveca Sten: ”I farans riktning” (Forum)
Elly Griffiths: ”En orolig grav” (Minotaur)
Anne Holt: ”Död i skugga” (Piratförlaget)
John Verdon: ”Blunda hårt” (Forum)
Reginald Hill: ”De dödas samtal” (Minotaur)