Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 20:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2013/12/04/stephen-king-under-kupolen/

Lotta Olssons boktips

Stephen King: "Under kupolen"

Den mest löjligt tjocka bok jag har stött på; jag funderade ett tag på att bara ha den som möbel. Fotpall, kanske? Men läsa? Nej, omöjligt.

Sen började jag ändå på den en dag och den var ju så ohyggligt lång så jag hann inte klart på en enda dag. Men två. Läste oavbrutet. Stephen King är en så strålande berättare, och drar sig inte för att låta en berättelse svälla över alla bräddar (de flesta stavar fel på det här: fylla något till BRÄDDEN är när det är BRÄDDFYLLT, det vill säga nästan rinner över - "till bredden" är inte ett uttryck som ens finns, det är väl självklart att vätska fyller något på bredden först).

Ändå lyckas han behålla läsarens intresse.

Här är det ett litet samhälle i Maine, Chester's Mill, som plötsligt får en ogenomtränglig kupa över sig. Ungefär som en ostkupa: tjoff slår den ner, skär av ett rådjur på mitten, ett antal bilar tjongar i från båda hållen. Det tar ett tag innan folk fattar att de faktiskt inte kommer ut ur staden. Eller in. Luft kommer in och ut, men inget annat.

Bara den där upptakten tar ett par hundra sidor, King arbetar sig metodiskt runt kupolen, redogör för vad som har hänt. King är en av världens bästa berättare, han har ett outsinligt förråd av förvånansvärt verklighetstrogna personer som han ställer upp och får liv i. Det finns en massa aspekter av själva kupolen att beakta, vad händer om det sker olyckor? Räcker den inre strukturen till, finns det tillräckligt många läkare och andra med andra yrkeskunskaper?

Sen, när man har gottat sig ordentligt i alla personliga små öden och kupolkonsekvenser, är det dags för Kings seriösa attack. För vad "Under kupolen" egentligen handlar om är samhällsutveckling. Vem tar makten i denna märkligt inverterade "Flugornas herre"? Givetvis finns det några som är beredda att gå ganska långt för att få bestämma själva.

En bra berättelse kan få mig att svälja precis vad som helst, så det är först efter sådär 800 sidor som jag inser att King har fått mig att fundera över hur maktövertaganden går till. Och hur hjälplösa vi är inför dem, oavsett om vi har en kupol mellan oss och omvärlden eller inte.