Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2013/12/14/jultips-2013-bilderbocker-3-6-ar/

Lotta Olssons boktips

Jultips 2013: bilderböcker 3-6 år

Pija Lindenbaum: "Ska vi va?" (Rabén & Sjögren) - existentiellt drama i rolig bilderbokstappning. Titta extra noga på vad som händer på bilderna! Pija Lindenbaum är en av de där som låter varenda detalj få betydelse.

Eva Lindström: "Lunds hund" (Alfabeta) - humor och konst i förening.

Farzad Farzaneh och Viktor Gårdsäter: "När pappas farmor dog" (Rabén & Sjögren) - fotografisk bilderbok om en pappa och hans son som vandrar genom förorten till pappas farmors lägenhet. Varje bild har enormt djup, de går genom ödelandskap, genom skog och på tysta vägar, husen ser övergivna ut och mer än en gång tänker jag på klassikern "Resan till Ugri-la-brek" av Thomas och Anna-Clara Tidholm.

Stian Hole: "Annas himmel" (Alfabeta) Norrmannen Stian Hole gör vackra photoshopbilder som inte liknar något annat, här i en ljus bok om döden.

Stian Hole: "Den gamle mannen och valen" (Alfabeta) Holes debutbok, mycket text men en oändligt vacker berättelse om en val som strandar.

Kitty Crowther: "Annie från sjön" (Rabén & Sjögren) Kanske mer en vuxenbok? Om ensamma Annie som bor vid en sjö och blir allt mer deprimerad, tills hon försöker dränka sig i en scen som ser ut att vara hämtad från filmen "Pianot". Det är då sjön visar sin kraft. Vacker och märkligt uppmuntrande bok.

Isol: "Petit, monstret" (Alfabeta) - rolig bilderbok för barn och vuxna om hur andra ser på en och hur man ser på sig själv. Petit är omväxlande snäll och elak, beroende på vem som tittar på honom. Isol lägger färgfälten avsiktligt misspassade i figuren, så att man tydligt ser den röda djävul som tittar fram ur Petits skenbart vanliga ansikte.

Mia Nilsson: "Hugo: elak, blodtörstig och jättefarlig?" (Bonnier Carlsen) - skojig bok om en krokodil som råkar hamna i norr där alla djuren blir jätterädda för honom. Han blir allt mer ensam och bestämmer sig för att flytta söderut igen, men då vänds händelseutvecklingen.

Maria Nilsson Thore: "Treo, Enis och en till" (Bonnier Carlsen) - skruvad och rolig historia om Treo och Enis, två zebror som bor i ett zebrabostadsområde. Treo tycker att Enis har blivit lite för tråkig, men en dag kommer Enis ut ur garderoben (!) och har blivit helt annorlunda. Vill man det?