Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-16 11:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2013/12/14/jultips-2013-ungdomsbocker/

LOTTA OLSSONS BOKTIPS

Jultips 2013: ungdomsböcker

Maths Claesson: "Linux: Uttagningen" (Bonnier Carlsen) Underbar, optimistisk, pigg, spännande och nyskriven science fictionbok. Här är det framtid, men nehej, världen har inte gått under, apokalypsen har inte varit. I stället bor Linux i ett mer tättbefolkat Stockholm där han och pappa har kolonilott på hustaket. Linux vill bli rymdpilot men får underkänt i matte. Men han får en chans att vara med om uttagningen till ny rymdambassadör: två ungdomar ska väljas ut, och uttagningstävlingarna äger rum på Gröna Lund.

Sara Kadefors: "Lex bok" (Lilla Piratförlaget) - det är något med själva farten i berättelsen, Sara Kadefors skriver så att man omedelbart sugs in i historien om artonåriga Lex som ligger hemma i sängen och aktivt är passiv. Nej, hon tänker inte göra alla de där Nödvändiga Valen som alla ungdomar måste göra för att komma någonstans. Nej, hon tänker inte vara positiv. Det börjar som en relativt vanlig ungdomsbok, fast ovanligt välskriven. Sen eskalerar historien när mammans pojkvän Bruno flyttar in, en parasitär ungdomsboksförfattare som vill veta ALLT om Lex. Varpå Lex startar en blogg. Men vad är sanningen om Lex och vad är sånt som hon bara hittar på, för Bruno eller för bloggen? Otroligt rolig parodi på ungdomsboksförfattaren, men sen blir det allvar på riktigt. En av mina storfavoriter till Augustpriset, men den blev bara nominerad.

Maria Nygren: "Fjärde riket" (Bonnier Carlsen) - Blenda börjar i ny skola och inser att hon kommer att bli mobbad. Igen. Tills hon tvingas in i ett grupparbete om Hitlers väg till makten och tillsammans med två andra losers bestämmer sig för att pröva Hitlers metoder i skolan. Om han lyckades ta över ett land, hur svårt kan det vara att ta över en klass?

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: "Nyckeln" (Rabén & Sjögren). Sätt Engelsforstrilogin ("Cirkeln", "Eld" och "Nyckeln") i händerna på alla som vill läsa den, både vuxna och tonåringar! Ovanligt realistisk svensk fantasy om sex tjejer som tvingas samarbeta för att världen inte ska gå under. Men de tycker ju inte bättre om varandra för det. Ingen är enbart god eller ond, de som verkar trevliga kan visa sig vara förfärliga och dessutom inser alla en del otrevliga sanningar om sig själva. Välskrivet och ofantligt spännande. "Nyckeln" är lite långsam i inledningen, men har man läst "Cirkeln" och "Eld" klarar man det utan problem och sträckläser de 812 sidorna.

Anna Höglund: "Om detta talar man endast med kaniner" (Lilla Piratförlaget) Också en av mina Augustfavoriter. Bilderbok för tonåringar med geniala bilder, åtskilliga referenser till konsthistorien och en grundläggande förtvivlan som vid första påseendet är rätt pessimistisk. Men detta är ett mästerverk, ett Munchs "Skriet" för ungdomar, och jodå, det finns tröst i den också. Jag har en känsla av att om man inte behöver den här boken, så förstår man den bara inte. Annars läser man den om och om igen, och ser efter ett tag alla de andra kaninerna.

Ursula Poznanski: "Saeculum" (Opal) För alla oss som gillar skräck är denna ett måste. Medicinstudenten Bastian följer med en kompis på ett lajv ute i oländiga skogar. Det verkar ytterst seriöst till en början, men urartar snabbt till rena skräckfilmen. Vad är det som döljer sig i skogen? Deltagarna börjar försvinna, paniken ökar, gravar hittas uppgrävda och då och då hittar de meddelanden, profetior, som slår in på de mest skrämmande sätt. Det övergår till thriller så småningom, men första hälften är direkt gastkramande. (Läs även Poznanskis "Erebos" om ett skumt datorspel som tycks påverka det verkliga livet - lika spännande men inte lika skräckinjagande).

Elin Nilsson: "Flyt som en fjäril, stick som ett bi" (Alfabeta) Fruktansvärt bra bok, trots att ämnet inte intresserar mig det bittersta. Miranda är en begåvad tävlingssimmare, van vid att lyckas om hon bara anstränger sig. Hemma har familjen havererat kring storebrorsan som gått ner sig i datorspel och slutat skolan. Föräldrarnas hela koncentration går åt till brodern, Miranda flyr till bassängen. Man kan tolka boken som pessimistisk, upptäckte jag (en läsare som hörde av sig), men jag undrar hur många som gör det. Miranda tvingas omvärdera i stort sett allt i sitt liv, och Elin Nilsson skriver inga tillrättalagda slut. Men trots det finns en sprakande, rasande energi i språket, en underliggande livsglädje som är svår att missa.

Antonia Michaelis: "Sagoberättaren" (Opal) Trots titeln är denna starka berättelse socialrealistisk, om Anna som gradvis kommer klasskamraten Tannatek närmare. Hon kommer från en trygg medelklassfamilj, Abel Tannatek är känd som klassens langare och visar sig bo i ett nedgånget höghus med sin lillasyster. Han berättar en saga för systern, Anna börjar också lyssna. Samtidigt begås ett mord i staden. Den här boken är inte helt lättsmält innehållsmässigt, det finns till och med riktigt tveksamma inslag. Men de leder på något sätt åt rätt håll. För äldre läsare, man ska vara nästan vuxen.

Marissa Meyer: "Cinder" och "Scarlett" (Mix) Science fiction-serie med klassiska sagoinslag. Askungen, "Cinder", är en cyborg, en människa med lite maskindelar, som inte bara tappar skon när hon sticker från balen utan hela foten. I andra delen letar Scarlett efter sin försvunna mormor men träffar den skumme Wolf. Spännande, actionfylld framtidsberättelse som är lite som en korsning av "Blade Runner" och "Askungen" och "Rödluvan".

Jenny Jägerfeld: "Jag är ju så jävla easygoing" (Gilla) Stilistiskt fyrverkeri om Joanna som har adhd och föräldrar som inte har råd med medicinen. Varpå Joanna lyckas sno åt sig en leverans från en langare. Inte helt genomtänkt! Socialrealistisk actionhumor, om det nu finns nåt sånt. Omåttligt roligt har man i alla fall.

Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck: "Vi måste sluta ses på det här sättet" (Gilla) Underbar, romantisk och ganska vardaglig historia om Hanna som går sista året på gymnasiet och träffar Jens, som är tjugofyra och nyseparerad med en tvåårig dotter, Rutan Tutan. Hannas och Jens kärlekshistoria spirar som i en bra romantisk komedi, bara för att gå på pumpen gång på gång på grund av att de lever så olika liv.