Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 19:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2013/12/18/hur-en-romanpersonlighet-far-evigt-liv/

Lotta Olssons boktips

Hur en romanpersonlighet får evigt liv

David Lagercrantz ska skriva en fortsättning på Stieg Larssons Millenniumtrilogi ("Män som hatar kvinnor" 2005, "Flickan som lekte med elden" 2006 och "Luftslottet som sprängdes" 2007), meddelade förlaget Norstedts i går.

Det är ju sorgligt. Och förvånansvärt dumt. Stieg Larsson skrev en rolig deckartrilogi som gav mersmak, och skapade två ovanligt starka huvudpersoner. Men det var Stieg Larsson, det, och någon annan Stieg Larsson gives icke.

"Stieg Larssons radarpar Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist är så starka romangestalter, att de står på egna ben", påstods det i ett pressmeddelande från förlaget i går. I Aftonbladet sa David Lagercrantz att "de förtjänar att leva".

Och där blir resonemanget helt obegripligt. Ja? Lisbeth Salander och Micke Jävla Blomkvist är oförglömliga litterära gestalter, så långt är jag med. Det finns rätt många såna genom litteraturhistorien, både i högtstående litterära verk och i populärlitteraturen. Men poängen är just att de lever i böckerna, och det gör de så länge böckerna finns kvar. De blir inte ett skvatt mer levande om nån klåpare skriver nya böcker om dem.

Det allra hemskaste med Norstedts och David Lagercrantz tilltag är den totala bristen på respekt för Stieg Larssons författarskap. Det de säger är ju inte att böckerna var bra. Nej, det var Lisbeth Salander och Micke Blomkvist som var bra. Han kunde hitta på personer, Stieg Larsson. Men skriva såna där böcker, det kan tydligen vem som helst. Man liksom ba' härmas, och hips vips har man skrivit ytterligare en världssuccé om de där jättekuliga typerna, för marknadsföringen blir så himla enkel.

Visst. David Lagercrantz kommer säkert att göra ett bra jobb, och vidareutveckla Stieg Larssons pastischer på deckarhistorien. Ni minns? Den första boken är en pusseldeckare, den andra är en polisroman och den tredje en spionroman. Så vad ska Lagercrantz skriva? En Camilla Läckberg? En skräckthriller? Eller någon annan av dagens nya deckargenrer?

Vad han än gör, så kommer han förhoppningsvis att skriva en bra David Lagercrantzbok. Men det kommer inte att vara en av Millenniumdeckarna, för dem skrev Stieg Larsson.