Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2013/12/23/varifran-kom-julpingvinen/

Lotta Olssons boktips

Varifrån kom julpingvinen?

Ja, jag vet, det har ingenting med böcker att göra. Men VAD har pingvinen med julen att göra?

På innergården vid DN och Expressen i Marieberg har de senaste veckorna fem blåvita julbelysningspingviner stått i en liten allvarlig flock. En dag hade en av pingvinerna svimmat och jag och redigeraren Håkan fick hjälpa den upp.

Men varför? Skulle pingvinerna symbolisera DN-ledningen? Eller sattes de upp lagom till Nobeldagen för att påminna om pingvinberget?

Nej, julpingvinen finns numera med bland de svenska juldekorationerna. Julebock och julegris och julepingvin. Jajamensan.

Några dagar senare drog jag mamma på rullstolspromenad på Hornsgatan, och körde förbi en butter armé trädgårdspingviner utanför blomaffären, uppenbarligen framtagna för säsongen. Trädgårdstomtar på sommaren, trädgårdspingviner till jul.

Ja, varför inte. Man behöver ju inte vara så konservativ och med växthuseffekten vet man väl inte vilka djur som skulle kunna tänkas dyka upp utanför julkrubban i Betlehem. Vem vet, snart kanske herden vaktar en skock pingviner.

God jul önskar jag alla läsare i alla fall, med eller utan pingviner. Hoppas att ni får många goda bokpaket! Själv ska jag förhoppningsvis få tid att fortsätta på Lene Kaaberböls och Agnete Friis nya deckare, för den är förstås omåttligt spännande.