Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-19 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2014/03/08/en-annan-liten-kvinnolaslista/

Lotta Olssons boktips

En annan liten kvinnoläslista

I dag har Åsa Beckman gjort sin "Liten läslista för den medvetna kvinnan" i DN, kvinnodagen till ära. Jag började genast fundera över en egen läslista (alla borde göra egna, hela tiden - och se hur de förändras med tiden, vem man var när man gjorde listan). Här är min, åldersordnad från barndom till ålderdom:

 

1. Svein Nyhus och Gro Dahle: "Snäll", en nästan absurt grundläggande bilderbok om att inte vara en för snäll flicka. Svein Nyhus är en av världens allra bästa bildkonstnärer, och Gro Dahle en av världens allra bästa bilderboksförfattare. Den här boken borde redan vara en storsäljare, ett måste för alla kvinnor i alla åldrar. Se på Lussi! Se så snäll hon är! Och se vad det leder till.

 

2. Harper Lee: "Dödssynden - to kill a mockingbird". Ja, jag vet, det är en klassiker och därmed per definition trist. Men det här är en bok som har följt mig genom livet, sen jag var i Scouts ålder och läste den första gången och kände igen mig i hennes enorma problem med klänningar. Här finns kvinnobilder som inte finns någon annanstans: Den fruktansvärda mrs Dubose, otäcka faster Alexandra, den patetiska läraren som inte förstår sig på de bonniga ungarna, hushållerskan Calpurnia som håller Scout och Jem och Atticus vid liv. Och Mayella Ewell.

 

3. Laura Ingalls Wilder: "Den lilla staden på prärien". Här är Laura tonåring och flyttar in till pappas butik med sin familj över vintern. Hon går i skolan, alltid roligt - tills den nya lärarinnan kommer. Det blir ett våldsamt drama med rötterna vid Plommonån, när Nellie Oleson var elak mot Lauras hund Jack. Artonhundratalskvinnor med långa kjolar och obrutet självförtroende, envist kämpande för liv och självständighet inom snäva ramar.

 

4. Carol Rifka Brunt: "Tell the wolves I'm home". Den heter "Låt vargarna komma" på svenska, men den engelska titeln är så lysande att jag inte kan låta bli att använda den. Om en fjortonåring vars älskade morbror har dött i aids, den enda som förstod henne. En svidande vacker kärleksroman om tonårens snåriga känslor.

 

5. Helen Zahavi: "Dirty Weekend", som väl heter "En jävla helg" på svenska? Med en av litteraturhistoriens bästa inledningsmeningar: "One day Bella woke up and had had enough." Och så går Bella ut med sin lilla ishacka och tar itu med patriarkatet. Följ inte hennes råd! Men ibland behöver man läsa av sig sitt raseri.

 

6. Marilyn French: "Kvinnorummet". Åh. Det här är klassikern. En tämligen kronologiskt berättad historia om Mira som växer upp på femtiotalet och gifter sig och blir hemmafru, men sen blir övergiven av sin man och måste börja om. Och vaknar upp på universitetet, i en grupp kvinnor som är så kärleksfullt beskrivna att man älskar dem allihop.

 

7. Therese Söderlind: "Vägen mot Bålberget". Uppdelad i tre olika tidsplan, men det är sextonhundratalsberättelsen som är allra starkast: om kvinnorna som brändes som häxor på berget mellan Dal, Ytterlännäs och Torsåker socken i Ådalen. Ja, det hände på riktigt. Och det är en fasansfull historia om skräck och förvirring och utlämnade kvinnor.

 

8. Laurie R King: "Farlig begåvning". Deckare som förmodligen bara finns på biblioteket eller antikvariskt numera. Men den är så bra! Om polisen Kate Martinelli som utreder ett mord, och hamnar i en märklig hippiebosättning i Kalifornien. Där bodde en sällsam kvinnlig konstnär. Nej, jag säger inte mer. VARFÖR är inte detta en av världens mest sålda deckare? För att den handlar om starka, ovanliga kvinnor?

 

9. Doris Lessing: "Sommaren före mörkret". Om övergångsåldern, kan man kanske säga. Om kvinnan som inte behövs hemma längre när man och barn har annat för sig på sommaren, som flyttar in till London och börjar arbeta. Vem är man när kvinnorollen inte längre är giltig? Glasklar och en del oförglömliga scener, som när kvinnan går förbi byggarbetsplatsen och inser att männen inte längre visslar efter henne.

 

10. Ursula K LeGuin: "Tehanu". Fjärde delen i Övärldstrilogin som bara blev fler böcker (nu finns det fem romaner och en novellsamling). Om Tenar som är änka efter en bonde och hittar flickan Tehanu halvdöd, misshandlad och utnyttjad och slängd i en eld. En gammal kvinna och en flicka som ingen vill ha: de börjar ett nytt liv tillsammans. Och jodå, även när allt är förstört kan man transformeras och bli något större och starkare.