Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-03 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2014/06/02/barbro-lindgren-far-alma-priset-i-dag/

Lotta Olssons boktips

Barbro Lindgren får ALMA-priset i dag

I dag, eller rättare sagt i kväll, får Barbro Lindgren Astrid Lindgren Memorial Award, världens största barnbokspris och världens näst största litterära pris (endast Nobelpriset är större)(och båda är svenska, vi är ju en imponerande litterär nation!)(åtminstone är vi bra på att hitta på priser).

Om du nu ska läsa Barbro Lindgren, vad väljer du?

Ja, om du är ett mycket litet barn ska du givetvis läsa Maxböcker. Har du valt humorbefriade föräldrar kommer du att få allvarliga problem eftersom de dels retar sig på barnspråket, dels blir galna för att Max inte är "snäll". Själv kommer du att ha kul och lära dig älska Eva Eriksson, för det är hon som illustrerar.

Är du ett något större barn läser du Vilda bebin, och har du redan läst Max så känner du igen både bebins personlighet och Eva Eriksson-teckningarna. Du kan också försiktigt stega över till Pija Lindenbaumillustrationerna i "Bra Börje", en trevlig hundbok där hundarna är ovanligt mänskliga. (Barbro Lindgren och Pija Lindenbaum har gjort fler hundböcker tillsammans, till exempel "Boken om Bodil" som resulterar i en ohjälplig längtan efter bullterriers.

Sen blir du äldre och det är dags för Sparvelböckerna: "Lilla Sparvel", "Stora Sparvel" och "Bara Sparvel". Därifrån går du direkt över på "Jättehemligt", "Världshemligt" och "Bladen brinner". De är bra att ha med sig från ganska tidig ålder, säg åtta-nioårsåldern, när livet börjar bli komplicerat. Barbro Lindgren kan formulera det så att man klarar livhanken genom existensångesten.

I sorglösa perioder när livet bara är lek kan du läsa "Loranga, Masarin och Dartanjang" och "Loranga, Loranga".

Nu är du vuxen! Och det är dags att läsa alla Barbro Lindgrens vuxenböcker, dikter, ja alltsammans. Man får bli sur på henne ibland, man behöver inte hålla med. Barbro Lindgren är ingen såndär som bara klämmer ur sig bleknosiga visdomar som vem som helst håller med om.

Det bästa är när du får egna barn eller har slutat vara barnsligt ängslig för att inte verka tillräckligt vuxen. Då får du läsa om alltsammans igen!

Och ju äldre du blir, desto roligare är det att läsa "Vems lilla mössa flyger", "Korken flyger" och "VLMF - vad lever man för", trilogin om leksakerna i Barnhans land. Där går Röden som är en plyschhund där sågspånen läcker, där finns den förnumstiga Farbrornallen och den ångestframkallande kärlekstörstande Stenkulan, där åker gummiapan Mack motorcykel och Bisamråttan diktar sorgset om ett förlorat land. Stundom kommer elaka Barnhans och gräver ner alla leksakerna, och när man väntat i evighet på Champagnekorken visar han sig vara en stropp som skriker "Kyss mina fötter! Ge plats åt korkarnas konung!"

Man kan tillbringa en evighet med Barbro Lindgren, och alltid vara i gott sällskap.

(Hon har skrivit en fin dikt om en råtta som dör också, fast jag har glömt var.)