Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 21:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2015/01/14/de-hundra-basta-deckarna96/

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/96

Tana French ”Okänt offer” (”The likeness”) Övers. Peter Samuelsson Bonniers 2009 Jag vet inte vad som flög i Tana French, för intrigen är totalknäpp. Och det är synd! Men den är bara en språngbräda för en suggestiv roman som påminner om Donna Tartts ”Den hemliga historien”: samma stigande spänning mellan huvudpersonerna, samma känsla av annalkande katastrof. Fast, som sagt, fullständigt vrickad intrig. Polisen Cassie blir kallad till en mordplats där offret är en dubbelgångare till henne själv. Varpå kriminalarna bestämmer sig för att skicka in Cassie att avslöja mördaren genom att låtsas vara den döda, i ett litet studentkollektiv som bor i en gammal herrgård.