Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 00:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2015/01/15/de-hundra-basta-deckarna95/

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/95

Ann Cleeves ”Svart som natten” (”Raven Black”) Övers. Jan Järnebrand Bonniers Naturen på Shetlandsöarna är speciell: små, blåsiga öar norr om Skottland, där ett fåtal människor lyckas leva. Det är ödsligt, småskaligt och alla känner förstås alla. När Fran Hunter hittar en sextonårig flicka strypt i snön vet alla vem som är ansvarig. Självklart är det Magnus Tait, bygdens enstöring, som en gång tidigare blivit misstänkt för en flickas försvinnande. Polisen Jimmy Perez utreder, och han är en av de stillsamma hjältarna. Han lyssnar mer än han pratar, och gradvis framträder en annan bild. (Blanda inte ihop böckerna med teveserien. Böckerna är mycket bättre.)