Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 04:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2015/01/24/de-hundra-basta-deckarna86/

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/86

Ingrid Hedström ”Lärarinnan i Villette” Alfabeta 2008 Ingrid Hedström blir bara bättre och bättre för varje bok, men debuten är en av de böcker jag inte kan vara utan. I den bygger hon upp sin fiktiva belgiska stad Villette där undersökningsdomaren Martine Poirot (jodå, tidigare litterära detektiver kan känna sig ihågkomna) utreder ett fall som verkar rätt simpelt: en smitare har kört ihjäl en gammal lärarinna. Men lärarinnan hade planer på att berätta något, en hemlighet som visar sig vara av oanade proportioner. Ingrid Hedström berättar om krig, massakrer och samhällets förmåga att tysta ned det som är för otäckt för att minnas.