Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2015/01/26/de-hundra-basta-deckarna84/

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/84

Håkan Östlundh ”Dykaren” Ordfront 2005 Det är värmebölja på Gotland trots att det är september, så Robin och Wille cyklar till ett kalkbrott och dyker efter abborrar. De hittar inga, däremot en dykare som ligger alldeles stilla, långt ner i vattnet. Samtidigt går en ung kvinna i Visby till polisen och säger att hon såg sin pappa lastbilschauffören döda en flicka en natt för länge sedan, när hon följde med honom i lastbilen. Håkan Östlundhs serie om polisen Fredrik Broman på Gotland är lite ojämn, men det här är den absolut bästa av dem. Läs även ”Laglöst land” (som gjorde mig rejält skeptisk mot hela det arma Gotland).