Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2015/01/27/de-hundra-basta-deckarna83/

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/83

Robert Karjel ”De redan döda” Wahlström & Widstrand 2010 En ovanligt spännande, skickligt uppbyggd klockan-tickar-historia i accelererande tempo. Dels möts en grupp överlevande efter tsunamin i Thailand 2004, och bestämmer sig för att låta sina gamla identiteter dö. I stället inleder de en karriär som brottslingar och planerar noga ett stort rån i USA. Dels förhörs en fånge i ett amerikanskt fängelse på en ö i Indiska oceanen, och en svensk Säpoagent (som själv inte riktigt har rent mjöl i påsen) tvingas delta i förhören. Man läser med andan i halsen, men framför allt är det språket som fastnar: en egensinnigt avskalad, korthuggen syntax.