Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2015/04/03/de-hundra-basta-deckarna17/

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/17

Stieg Larsson ”Män som hatar kvinnor” Norstedts 2005 Första delen i Millenniumtrilogin är den bästa, en underbar kärleksförklaring till pusseldeckargenren och en rasande feminism. Radarparet Micke Blomkvist och Lisbeth Salander har sina likheter med Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist och Pippi Långstrump, med journalisten Micke som den hederlige utredaren och Lisbeth som framtidens asociala datanörd. Micke får i uppdrag att hitta en flicka som försvann för fyrtio år sedan och Stieg Larsson berättar lätt och elegant om gamla herresäten och nya världar, om maktrelationer och mord. Och om Lisbeths liv, en outhärdlig gåta som måste lösas.