Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 06:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2015/04/06/de-hundra-basta-deckarna14/

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/14

Edgar Allan Poe ”Morden på Rue Morgue” (”The murders in the Rue Morgue” 1841) Övers. Caroline Runéus Natur & Kultur 1999 Vissa klassiker kan man inte undvika att nämna, som novellen ”Morden på Rue Morgue”, ofta nämnd som den första äkta deckaren. Den utredande polisen C Auguste Dupin är förstås föregångaren till Sherlock Holmes och alla andra klartänkta detektiver. Men utöver att vara först är ”Morden på Rue Morgue” också osedvanligt spännande, särskilt för oss som gillar deckare som ligger nära skräcken. En låsta-rummet-deckare, där en kvinna och hennes dotter hittas bestialiskt mördade trots att ingen kan ha tagit sig in eller ut ur rummet. Ändå har en annan röst hörts in till grannarna.