Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2015/04/17/de-hundra-basta-deckarna3/

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/3

Maj Sjöwall och Per Wahlöö ”Mannen på balkongen” Norstedts 1967, Piratförlaget 2012 En het och dammig sommar i Stockholm på sextiotalet, och någon mördar små flickor i parkerna. Staden kokar av skräck och raseri, och poliserna måste inte bara försöka hitta mördaren utan även stoppa medborgarna från egna påfund om hur barnen ska skyddas. Samtidigt begås en rad rånöverfall som kanske, men inte alls säkert, hör ihop med flickmorden. Man kan naturligtvis diskutera vilken av Sjöwall och Wahlöös deckare som är den allra bästa, men detta är min favorit: en otäckt bra deckarintrig, underbara Stockholmsmiljöer, och en Kollberg som blir så arg att han inte kan prata.