Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/2

Agatha Christie
”Miss Marples sista fall”
(“Sleeping murder” 1976)
Övers. Britte-Marie Bergström
Bonniers
Publicerades först efter Agatha Christies död, men hon hade förmodligen skrivit den under fyrtiotalet. Unga, nygifta Gwenda kommer från Nya Zealand till England för att köpa ett hus åt sig och maken. Hon hittar ett i södra England som känns alldeles rätt, men varför känner hon igen sig så otäckt väl? Det visar sig finnas ett försvinnande förknippat med huset, och miss Marple tillkallas. Ruskiga spökeffekter, genomtänkt och med kloka resonemang om trovärdighet. Agatha Christie kunde få mer sagt på 216 sidor än vad dagens deckarförfattare inte lyckas med på 450. Säger jag bara.