Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 16:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/boktips/2015/04/20/de-hundra-basta-deckarna1/

Lotta Olssons boktips

De hundra bästa deckarna/1

Dorothy Sayers ”Kamratfesten” (”Gaudy night” 1935) Övers. Sonja Bergvall Bonniers 1940, nyutgåva 2011

Världens allra bästa deckare gavs ut för åttio år sedan, 1935, och innehåller ovanligt nog inte ett enda mord. I stället utsätts medlemmarna på ett kvinnligt college i Oxford för anonyma brev och skadegörelse, och Harriet Vane blir inblandad när hon är på återträff. Man kan läsa ”Kamratfesten” bara för spänningen och den välkomponerade intrigen, men Dorothy Sayers är så mycket mer: kvinnohistoria, skarp iakttagelseförmåga, eleganta formuleringar och en stor dos humor. Och en klarsynt insikt om hur människor bygger sina slutledningar på ogrundade rykten, vaga känslor och egna fördomar.