Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 02:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bostadsfragan/2008/01/07/vad-gor-man-at-ojamn-temperatur-i-huset-1443/

BOSTADSFRÅGAN

Vad gör man åt ojämn temperatur i huset?

Fråga: Jag bor i Stockholm i ett hus med tjugo lägenheter. Temperaturen inne är mycket ojämn, en del lägenheter är kalla och en del varma. Nu vill man höja temperaturen i hela huset för att det ska bli varmare i de kalla lägenheterna. Man menar att de som får för varmt kan stänga av värmen. Är detta verkligen bra? Finns det bättre sätt att få en jämn temperatur?
MARIA


Svar: Att höja värmen i hela huset är ingen bra idé. Det kommer att leda till övertemperaturer i vissa lägenheter med en ökad energianvändning som följd.


Vad ni bör göra är en ny injustering av värmesystemet så att flödet av värmevattnet blir det rätta till varje lägenhet.


Samtidigt bör ni kontrollera termostatventilernas funktion, de har en tendens att fastna i ett läge efter några år.


Att det är kallare i vissa lägenheter kan också bero på otäta fönster, möbler framför radiatorerna (elementen), gardiner som täcker termostaterna med mera. Det kan vara en bra idé att titta på det i samband med injusteringen då man ändå måste komma in i varje lägenhet.