Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 06:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bostadsfragan/2008/03/19/hur-mycket-varmer-luftsolfangaren-1441/

Bostadsfrågan

Hur mycket värmer luft­solfångaren?

Fråga: Hur mycket värme tillför luftsolfångaren? Till att börja med ökar den luftomsättning och värme när solen skiner, men vad händer när solen inte skiner? I broschyren sitter den platt mot en vägg, men bör den inte vinklas mot solen?
ROLF

Svar: Jag har konsulterat Svensk solenergi för att kunna svara på din fråga. De säger följande:

Vad den tillför i värme är svårt att säga och beror naturligtvis på dess verkningsgrad. En solcell har cirka 15 procent och en plan solfångare 40–45 procent Verkningsgraden för en luftsolfångare är lägre än för en plan solfångare.

I allmänhet är luftsolfångarna fläktstyrda. Så fort enheten är varmare än inomhusluften blåser den in värme. När det inte är tillräckligt med värme är fläkten stängd.

Vad gäller infallsvinkeln är det nog smart att ha den lodrätt (90 grader från horisontalplanet) för att motverka övertemperaturer på sommaren. Med brant lutning förbättras också infallsvinkeln vintertid.