Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bostadsfragan/2008/09/18/vad-ar-bra-och-daligt-med-luftvarmepump-1440/

BOSTADSFRÅGAN

Vad är bra och dåligt med ­luftvärmepump?

Fråga: Finns det någon statistik över för- och nackdelar med luftvärmepumpar? Jag är även intresserad av försäkringsstatistik vad gäller fabrikat och felrapportering.
TIBOR


Svar:www.folksam.se finns statistik över anmälda skador på värmepumpar. Där kan man se vilka typer av skador som har rapporterats. Det finns också bra information om värmepumpar på www.energimyndigheten.se. Här finns också tester av olika värmepumpar redovisade.


Fördelen med luft/vattenvärmepumpar är att de minskar energi­användningen. Miljömässigt kan det dock vara tveksamt eftersom värmepumparna använder el, och elproduktion innebär en miljöbelastning. En annan fördel är att värmepumpar är lätta att sköta och installera jämfört med många andra uppvärmningsalternativ.


När du ska köpa en värmepump är det viktigt att fråga efter ljudnivån. Jämför olika märken med varandra. Utedelen av värmepumpen kan vara störande på uteplatsen i trädgården eller för grannarna.


En luft/vattenvärmepump ger mindre värme ju kallare det är utomhus, men ger faktiskt en hel del tillbaka även vid minusgrader. Fråga efter värmefaktorn – som är ett mått på värmepumpens verkningsgrad – när du köper värmepump. Ju högre värmefaktor desto bättre.