Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bostadsfragan/2008/10/24/beskar-man-syrener-fore-vintervilan-1450/

Bostadsfrågan

Beskär man ­syrener före vintervilan?

Fråga: Snart är det dags att klä den älskade dvärgsyrenen på balkongen i vinterkläder. Syrenen köptes våren 2007, planterades i kruka och blommade både den våren och nästa. Just nu blommar den en extra gång inför vintervilan.

Hur gör jag nu? Ska syrenen beskäras, planteras om före tidningspapper och säckväv?
MAJ-LIS

Svar: Täck in krukan i något isolerande material, till exempel frigolit, bubbelplast, flera lager säckväv och granris eller torra trasmattor. Målet är att skydda rotsystemet mot de snabba temperaturväxlingar som annars blir under vintern i en kruka.

En luftspalt under krukan är också bra, ställ exempelvis krukan på ett par träbitar.
Vattna mindre nu när det är svalare, det är bra om jorden bara är lätt fuktig när jorden fryser. Skjut gärna in krukan mot husfasaden, där är det som varmast.

Om det kommit långa skott som sticker ut ur kronan kan dessa ansas bort nu, vänta annars till februari mars med att beskära. Gallra lätt i kronan och ge den en fin rund form.

Planterar om gör du någon månad senare, när tjälen i krukan släppt för gott och våren är på intågande. Tänk på att köpa jord av högsta kvalitet och att använda en så stor kruka som möjligt.

Storleken på rotsystemet står i direkt relation till storleken på växten och hur väl den trivs. Det blir dessutom lättare att sköta en planta som står i ett rejält planteringskärl eftersom den inte behöver vattnas lika ofta som en liten kruka.