Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 10:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bostadsfragan/2009/12/03/kan-hyresratt-bytas-mot-villa-5513/

Bostadsfrågan

Kan hyresrätt bytas mot villa?

Fråga: Vi bor i lägenhet i Stockholms innerstad och vill flytta till radhus eller hus nu när barnen börjar bli större. I vissa annonser står att en hyresrätt önskas som inbyte vid försäljningen. Jag har hört att det numera är svårt att göra sådana byten men vad gäller egentligen? Jag vet att hyresrätten inte får göra att priset blir lägre, men så blir det ju i praktiken då man konkurrerar ut andra eventuella spekulanter som skulle kunnat delta i en budgivning.
LINA


Svar: Lagen förbjuder inte byten mellan hyresrätter, bostadsrätter och villor men man måste kunna påvisa beaktansvärda skäl.


Hyresnämnderna är numera mycket restriktiva i ärenden där hyresgästen vill byta till bostadsrätt eller villa. För det första måste man kunna påvisa att hyresrätten inte används som betalningsmedel, det vill säga att hyreslägenheten inte sänker priset för den nya ­bostaden under marknadsvärdet.


Dessutom måste hyresgästen kunna visa att hyreslägenheten krävs som bytesobjekt för att kunna skaffa annat boende. Detta är oftast ganska svårt eftersom utbudet av villor och bostadsrätter vanligtvis är stort. Hyresgästen kan därför skaffa ett godtagbart boende utan att använda lägenheten som bytesobjekt och i så fall saknas godtagbara skäl för inbyte.


Hans-Christian Löth
advokat