Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/brittbloggen/2012/02/23/emma-lundins-basta-gathorn-copperfield-streetpepper-street-southwark/

Brittbloggen

Emma Lundins bästa gathörn: Copperfield Street/Pepper Street, Southwark

Rätta artikel

Londons bästa gathörn finns någonstans där ute, och vi ska hitta det. Tidigare nedslag i Brittbloggens lilla gathörnsguide hittar du här. Då har vi framför allt rört oss norr om Themsen. Nu har det blivit dags att åka över den breda, brunt brusande flod som delar London.

Dagens bidrag ligger nämligen precis söder om Themsen, i Southwark – eller Borough, som området kallas i folkmun. Där arbetar Emma Lundin, Malmöfödd Londonbo och frilansjournalist med uppdrag för bland andra Guardian och Condé Nast Traveller. Emmas favorithörn är Copperfield Street/Pepper Street.

Det kan vara svårt att höra historiens alla vindslag genom Londons buller, men det finns vissa platser där tiden verkar stå still. En sådan ligger på hörnet mellan Copperfield Street och Pepper Street i Borough, bara några meter bort från trafiken och stressen på Marshalsea Street och Borough High Street. Här hittar man de (nästan) bortglömda resterna av All Hallows Church, en kyrka som bombades två gånger under andra världskriget och sedan lämnades att förfalla.

På 50-talet revs stora delar – en mindre del byggdes om till ett nytt kyrkorum medan resten av ruinerna övertogs av naturen – men 1971 stängdes kyrkan för gott och prästen flyttade ut. Sedan dess har All Hallows mest stått övergiven (med undantag för en period på 80-talet när den användes som inspelningsstudio av Depeche Mode), medan trädgården i de gamla ruinerna blivit en oas för oss som bor och arbetar i närheten.

Efter många års kamp har Southwark Cathedral, som äger All Hallows, nu gått med på att överge sina planer på att riva kyrkan och trädgården. Och tur är väl det – för som en koppling mellan det gamla och det nya Borough är All Hallows oslagbart.

Mer från Emma Lundin hittar du här. Och har du ett eget gathörn i London som du gillar mer än alla andra? Hör av dig till Brittbloggen på mitthorn (a) gmail.com!