Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/brittbloggen/2012/03/10/darfor-har-morrissey-fel-om-falklandsoarna/

Brittbloggen

Därför har Morrissey fel om Falklandsöarna

Sean Penn gjorde det förra månaden. Roger Waters för någon vecka sedan. Och i söndags var det Morrisseys tur.

De tre popkulturgiganterna har alla skapat rubriker världen över genom att anklaga Storbritannien för att vara en kolonialmakt och hävda att Falklandsöarna tillhör Argentina. Dessutom har de lyckats uppröra en del britter ytterligare genom att använda det argentinska namnet på öarna:

Las Islas Malvinas.

Storbritannien är en "kolonialistisk, löjlig och föråldrad" nation, tyckte Penn. Pink Floyd-legenden Roger Waters sa liknande saker i samband med en spelning i Argentina (även om han senare påstod sig ha blivit feltolkad.) Stephen Patrick Morrissey, sällan den som räds provokationer, slog så ner spiken i kistan under ett gig i Buenos Aires i söndags.

"Alla vet att Malvinas är Argentinas. Den [brittiska] regeringen lyssnar aldrig på folket, till deras smärta", sa Morrissey.

Sedan spelade han och bandet – där samtliga medlemmar bar t-shirts som det stod "We Hate William and Kate" på – The Smiths klassiker Please, please, please let me get what I want.

Frågan om ögruppen i Sydatlanten är känsligare än någonsin. 30-årsjubileet för Falklandskonflikten närmar sig, och sedan någon månad tillbaka är räddningspiloten Prins William förlagd till öarna med sin helikopter, brittiskt stridsfartyg i släptåg. Från argentinsk sida tolkas prinsens närvaro som en provokation – och Argentina har samtidigt trappat upp sina krav på att britterna ska överlämna de omstridda öarna till dem.

Så, vem har rätt?

Historien är minst sagt rörig. Falklandsöarna var, som de flesta andra små landplättar långt ute i Atlanten, obebodda i tusentals år. Först på plats var antagligen urbefolkning från Patagonien. Sådant har som bekant inte mycket bäring när det gäller moderna, territoriella anspråk – men Falklandsöarnas historia därefter ger inte tydligare riktlinjer.

Portugiser ritade in ögruppen på en karta år 1522. Men en engelsman var första västerlänning i land, upptäcktsresanden John Davis landsteg 1592 och hade ihjäl ett par hundra pingviner för att fylla på sina matförråd. Därefter har, i tur och ordning, Frankrike, Storbritannien, Spanien, Förenade sydamerikanska provinserna (sedermera Argentina), USA, Argentina, Storbritannien igen, Argentina igen och Storbritannien igen, förklarat att Falklandsöarna tillhör dem.

Den historiska grumligheten är etymologiskt inbyggd i Islas Malvinas, det spanska namn som används i Argentina. Namnet är en översättning av Îles Malouines, "Maloeniska öarna", vilket i sin tur är vad fransmännen kallade ögruppen – en hänvisning till att de sjömän som byggde den första bosättningen där ursprungligen kom från hamnstaden Saint-Malo.

De argentinska kraven på öarna härstammar från 1820. Då, under det argentinska frihetskriget, fungerade Falklandsöarna som bunkringshamn för amerikanska och brittiska valfångstskepp. En amerikansk kapare, överste David Jewett som seglade under argentinsk flagg mot spanjorerna, tvingades efter ett myteri söka skydd på Falklandsöarna. När han raggat ny besättning bland valfångarna lämnade Jewett snabbt ögruppen.

Men först passade han på att hissa en argentinsk flagga på Falklandsöarna.

Så var de alltså argentinska. Tycker argentinarna. Och om varenda snubbe med en flagga som någonsin gjort anspråk på en bit mark vägde så tungt som Argentina påstår att David Jewett gör, skulle hela världens kartor förstås också vara tvungna att ritas om. Det är med andra ord omöjligt att vare sig historiskt eller praktiskt hävda att Falklandsöarna "tillhör" ett eller annat land. Vad återstår då?

Man får väl fråga dem som bor där.

Min kära mamma besökte Falklandsöarna i vintras och mailade hem bilden ovan, en Union Jack täcker som synes ett helt hustak. Brittiska flaggor vajade överallt i Port Stanley berättade hon, och mycket riktigt vill en överväldigande majoritet av falklandsborna också tillhöra Storbritannien. Det var detta David Cameron tog fasta på när han (under sitt stockholmsbesök häromsistens) kommenterade frågan:

"Befolkningen på öarna vill fortsätta vara britter och Storbritannien kommer försvara territoriet för att se till att de förbli det", sa Cameron.

För en gammal Thatcherhatare som Morrissey fungerar sådana uttalanden som ett rött skynke – den påminner honom om Järnladyns retorik inför Falklandskriget. Men att man ogillar Margaret Thatcher är förstås inget argument för att strunta i vad Falklandsborna själva vill.

Det kan dessutom vara bra att påminna om något annat. När Argentina invaderade öarna 1982 var det landets dåvarande militärjunta som gav ordern, ett taktiskt drag för att rikta fokus från den alltmer högljudda oppositionen på hemmaplan. Invasionen misslyckades, och juntan föll något år senare. När Morrissey och Sean Penn idag bergsäkert hävdar att Falklandsöarna är argentinska är de alltså inte bara historiskt okunniga.

De ger dessutom retroaktivt stöd till en diktatorisk militärjunta.