Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/brittbloggen/2012/03/14/harvan-i-chipping-norton-camerons-kompis-ar-som-hamtad-ur-en-wodehousenovell/

Brittbloggen

Härvan i Chipping Norton: Camerons kompis är som hämtad ur en Wodehousenovell

En av David Camerons äldsta vänner hade idag den tveksamma äran att pryda nästan samtliga brittiska förstasidor som misstänkt brottsling.

Mannen ifråga är hästuppfödaren Charlie Brooks, skolkamrat med premiärministern från tiden på Eton och gift med Rebekah Brooks – fram till i somras vd för News International och tidigare chefredaktör på The Sun och News of the World. Rebekah Brooks avgick som ledare för Murdochsfärens brittiska utlöpare i kölvattnet av avlyssningsskandalen kring News of the World. Igår morse greps hon och hennes make Charlie i sitt hem på Oxfordshires landsbygd, misstänkta för att ha försökt sabotera polisutredningen av hackinghärvan.

Paret Brooks släpptes efter förhör. Men gripandet av Camerons kompis har, återigen, påmint britterna om hur kort avståndet är mellan landets mediala och politiska maktskift. Det har också satt ny fokus på den pittoreska lilla marknadsstad i Cotswolds som Brooks herrgårdsliknande hus ligger i:

Chipping Norton.

Som jag skrev i Expressen idag, så är Rebekah och Charlie Brooks tillsammans med David Cameron och hans frejdiga fru Samantha navet i något som av pressen döpts till "the Chipping Norton set". Här ingår också pr-gurun Matthew Freud, Top Gears irriterande programledare Jeremy Clarkson samt diverse avdankade britpopstjärnor.

Chipping Norton – namnet är som hämtat ur en Wodehousenovell om drulliga lantsaristokrater. Mycket riktigt har Chipping Nortons välbesuttna också ställt till det förr. Det är bara någon vecka sedan brittiska journalister frossade i "horsegate", en pinsam episod då David Cameron till slut tvingades erkänna att han ridit en häst som Charlie Brooks av någon anledning lyckats låna från Scotland Yard – samma Scotland Yard som nu alltså utreder paret Brooks för brott.

Sådant ökar knappast allmänhetens förtroende för sin premiärminister. Däremot har det gett Chipping Norton rykte som en ostörd lekplats där kretsen kring Cameron kunnat bli sommarlulliga på Pimm's i skydd bakom höga häckar – en sorts ständigt pågående trädgårdsfest för eliten, på bekvämt pendlingsavstånd från London.

För den som är på jakt efter dagens Bertie Wooster låter Chipping Norton alltså som en utmärkt plats att börja leta. Frågan är bara var Jeeves håller hus?

De verkar behöva någon som lite diskret reder ut härvan därborta.