Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Brittbloggen

Barnen (och Yinka Shonibare) tar över Foundling Museum

När The Foundling Hospital – rakt översatt ”Hittebarnssjukhuset” – grundades i Bloomsbury i London på 1740-talet, var det den första engelska institutionen för övergivna barn som drevs oberoende av kyrkan. På samma plats ligger i dag The Foundling Museum, ett konstmuseum som berättar en annars bortglömd del av den brittiska historien – nämligen hittebarnens.

Om ni befinner er i London den här helgen kräver jag att ni går dit – den 31 mars och 1 april tas nämligen hela museet över av barn!

Back to front-helgen är ett projekt organiserat av konstnären Yinka Shonibare, annars kanske mest känd för sitt väldiga flaskskepp Victory på Trafalgar Square.

I dag och imorgon har Shonibare bjudit in barn från hela London till Foundling Museum, där ungarna – klädda i 1700-talskostymer – kommer sköta biljettförsäljning och guidade visningar samt lära ut sådant som de övergivna barnen på det ursprungliga barnhemmet drillades i dagarna i ända: sömnad, sång och rabblande av katekesen.

”Maktförhållandena ändras mellan dem som traditionellt använt institutionen och dem som har styrt institutionen”, säger Yinka Shonibare.

Barnen blir bossar, med andra ord. Kan inte bli annat än magiskt.