Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 04:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/brittbloggen/2012/04/02/falklandsjubileet-oljegral-och-populistisk-vansterretorik/

Brittbloggen

Falklandsjubileet: Oljegräl och populistisk vänsterretorik

Idag är det 30 år sedan Argentina invaderade Falklandsöarna – inledningen på den tioveckorsockupation som varade tills en brittisk styrka landsteg på ön och drev ut de argentinska styrkorna.

Falklandskriget har, till skillnad från de flesta väpnade konflikter Storbritannien varit inblandat i sedan dess, närmast unisont stöd från den brittiska befolkningen. Försvaret av ögruppen ses som en "noble cause". Precis som under andra världskriget – alla britters favoritkrig – råder det ingen tvekan om att man på Falklandsöarna stred med rätten på sin sida.

Samma sak kan som bekant inte sägas om exempelvis Irakkriget.

De senaste månaderna har det stundande Falklandsjubileet – samt den nyupptäckta oljan i närheten av de sydatlantiska öarna – blåst nytt liv i konflikten. Skulden ligger främst hos den argentinska regeringen. Under vintern har president Cristina Kirchner trappat upp ordkriget mot Storbritannien, och anklagat britterna för "kolonialism".

Bakom den retoriken döljer sig dels sårad argentinsk självkänsla, men också näsor som fått vittring på oljefyndigheterna. Senast igår hotade Argentina med juridiska åtgärder mot banker som får för sig att låna pengar till falkländska oljeprospektörer.

Sådant är nu inget som hindrar mindre nogräknade vänsterpopulister från att göra det hela till en fråga om europeiskt förtryck av Sydamerika.

Att Venezuelas president Hugo Chavez ryckt in på sina argentinska grannars sida och lovat trupper mot britterna vid en eventuell ny väpnad konflikt, är ur det perspektivet närmast självklart.

Mindre tippat, men mer underhållande, är att Morrissey och Sean Penn för någon månad sedan meddelade att även de stöder Argentina. Om kulturmännen därför också tänker skicka trupper vid ett eventuellt andra Falklandskrig är fortfarande oklart.

Hur som helst, för den som är intresserad av alla vändor kring den omstridda ögruppen har jag försökt reda ut dem här – Falklandskonflikten har idag åtminstone 192 röriga år på nacken.

Men en sak råder det ingen tvekan om – de som, med någon sorts postkolonialt argument, hävdar att Argentina har större rätt till Falklandsöarna än Storbritannien, vet inte vad de talar om. Den sydamerikanska nationen är en minst lika god kolonial kålsupare som någonsin britterna när det gäller Falklandsöarna. Som Guardians ledarsida konstaterade i fredags:

"Anklagelserna om kolonialism är en skenmanöver. De centrala koloniala handlingarna på de amerikanska kontinenterna var fördrivningen av ursprungsbefolkningen och förslavandet av afrikanerna, något som inleddes av storstadsmakthavare och drevs vidare av vita nybyggare. Vad som följde i form av territoriella konflikter mellan olika bosättare är att jämföra med ett gräl mellan tjuvar och förtjänar ingen moralisk resning."

I slutänden är det viktiga förstås vad falklänningarna själva vill – och där betraktar sig en överväldigande majoritet av befolkningen som brittisk.