Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/brittbloggen/2012/04/10/ikea-bygger-sjostad-i-os-omradet-stratford/

Brittbloggen

Ikea bygger sjöstad i OS-området Stratford

Rykten om en planerad "Ikeastadsdel" i östra London har de senaste dagarna cirkulerat i sociala medier. Källan tycks vara den här artikeln i Torontotidningen The Globe and Mail, publicerad 1 april – vilket fått folk att misstänka aprilskämt.

Men Ikeastadsdelen är i högsta grad verklig. Den heter Strand East, utvecklas av Ikeaägda LandProp och ingår i det väldiga kluster av byggprojekt som inför sommarens OS håller på att förvandla East End och framför allt den tidigare nedgångna stadsdelen Stratford.

"Vi ser Strand East som ett familjeställe som bidrar till Stratfords pånyttfödelse och tar plats bredvid Londons många stadsdelar", sa LandProps vd Harald Muller i en intervju med Daily Mail i höstas.

1200 nya lägenheter ska byggas. Något Ikeavaruhus är inte planerat, däremot restauranger (serveras köttbullar?), kontor, butiker, torg och grönområden. Strand East ligger vid ett av floden Leas biflöden, och förutom barnfamiljer hoppas Ikea locka dit "den kreativa industrin". Stadsdelen kommer att bestå av fem kvarter, vart och ett med "egen distinkt identitet och designfokus".

Låter som om Hammarby Sjöstad snart har en systerort i östra London?