Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/brittbloggen/2012/04/24/hackingharvans-nasta-offer-kultur-och-medieministern-jeremy-hunt/

Brittbloggen

Hackinghärvans nästa offer: kultur- och medieministern Jeremy Hunt?

Länge var det ungefär som senast James Murdoch satt i ett brittiskt utskottsförhör – precis som förra sommaren svarade han på frågorna om News Corps ansvar för den utbredda avlyssningskulturen på News of the World med en till synes oändlig ström av "jag har inget minne av det" eller "jag är hemskt ledsen, men jag kommer faktiskt inte ihåg."

Och så plötsligt, runt klockan fyra i eftermiddags, stoppade samtliga Storbritanniens stora vadslagningsfirmor spel på kultur- och medieminister Jeremy Hunt som nästa statsråd att sparkas. David Cameron fick en fullfjädrad regeringskris med sig hem till middagen.

Vad var det egentligen som hände i dagens Levesonförhör?

163 sidor mejl hände. Mejlen, som publicerades av Levesonutredningen i eftermiddags, avslöjar en omfattande korrespondens mellan News International och kretsen kring Jeremy Hunt. Utifrån mejlen tycks kultur- och medieministern inte bara välvilligt inställd till Murdochklanens försök att ta över tv-bolaget BSkyB – han verkar favorisera News International framför eventuella konkurrenter.

I en kritisk formulering i ett mejl från Murdochs chefslobbyist Frédéric Michel säger Jeremy Hunt om övertagandet av BSkyB att "vi kommer nå dit till slut" – och att han delar News Corps mål.

Guardian kommenterar:

What made this busy back channel particularly remarkable was that the culture secretary was constantly claiming no such relationship existed. Hunt told the Commons on 30 June: "I am deciding this deal on a quasi-judicial basis, but I have not met Rupert Murdoch or James Murdoch in recent weeks, and all the meetings I have had with them have been minuted and done through official channels."

En intressant detalj i sammanhanget är att mejlväxlingen överlämnades till Levesonutredningen på order av Rupert Murdoch. För den konspiratoriskt lagde – och sådana kryllar det ju av så fort den australiensiske mediemogulen är i farten – kan det säkert tolkas som ett tecken på att Murdoch bestämt sig för att sätta åt koalitionsregeringen. Rupert Murdoch själv förhörs av Levesons ombud imorgon och torsdag, och det har redan spekulerats i att han då kommer passa på att "straffa" David Cameron för att han drog igång utredningen över huvud taget.

Hur som helst kräver oppositionsledaren Ed Miliband nu, tillsammans med flera andra ledande Labourpolitiker, Jeremy Hunts avgång. Vadslagningsfirmorna har som sagt stoppat spel på att han får sparken. Men Downing Street står än så länge bakom sin minister. Kanske är det ett taktiskt drag – Daily Telegraphs Iain Smith menar nu på kvällen att Cameron kommer använda Jeremy Hunt som "en mänsklig sköld":

Labour is calling for Hunt to resign. Number 10 is putting out an odd line that it has confidence in Hunt, but seemingly not in the way in which he and his department handled the BSkyB bid. That amounts to saying: "he's a nice bloke". But Number 10 will be desperate to hold on to the Culture Secretary, hoping to use him as a human shield. If he goes the main focus of the scandal will shift closer to the Prime Minister.

Hackinghärvan har redan kostat David Cameron en av hans närmaste män i form av kommunikationschefen Andy Coulson. Skulle ett av hans statsråd tvingas gå av samma skäl – ja, då blir frågan om premiärministerns egen framtid snart mer än hypotetisk.