Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/brittbloggen/2012/04/29/daliga-nyheter-for-david-cameron-storbritanniens-rika-ar-rikare-an-nagonsin/

Brittbloggen

Dåliga nyheter för David Cameron: Storbritanniens rika är rikare än någonsin

David Cameron har inte haft någon vidare vecka. Levesonutredningens förhör med far och son Murdoch utvecklades till en regeringskris och krav på kultur- och medieministern Jeremy Hunts avgång. Samtidigt kom mardrömssiffror som visar att den ekonomiska golgatavandringen – tvärtemot finansminister George Osbornes beräkningar – fortsätter.

Recessionen i Storbritannien är nu den längsta på hundra år, värre än under den stora depressionen. Snittinkomsten i landet minskade förra året med 1,8%. Men det är klart, det finns ju sådana som det går bra för också.

I dag publicerade Sunday Times sin Rich List, den årliga listan över Storbritanniens 1000 rikaste personer. Tillsammans sitter Rich List-folket nu på en förmögenhet på runt 414 miljarder pund – eller, annorlunda uttryckt, en tredjedel av Storbritanniens totala BNP.

Även det är historiska siffror. Storbritanniens 1000 rikaste människor har aldrig haft mer pengar än vad de har idag. Sedan förra årets lista har deras sammanlagda förmögenhet vuxit med nästan fem procent – och slår nu den tidigare rekordnoteringen från 2008, före den globala finanskrisen.

För premiärministern borde det här egentligen vara goda nyheter. Många på Times lista är industrialister som byggt sina förmögenheter inom traditionella, brittiska branscher. Går det bra för dem går det sannolikt bra även för landet som helhet – Philip Beresford på Times tolkar utvecklingen som "en marsch framåt för tillverkningsindustrin, vilket är vad regeringen hoppas på för att ekonomin ska återhämta sig".

Problemet, förstås, är att den brittiska ekonomin hittills gjort allt annat än det.

Om något tycks Times lista istället bekräfta vad allt fler britter redan misstänker: Att David Camerons regering bedriver en politik för Storbritanniens rika. För medan de rika blir rikare, blir vanliga britter alltså fattigare. Vad de flesta upplever är ett samhälle där klyftorna ökar.

Den tesen stöds av en opinionsundersökning från YouGov, som också publicerades i dagens Times. Torypartiet får enligt den sitt lägsta väljarstöd sedan 2004 – bara 29% av britterna skulle rösta på de konservativa om det vore val idag, medan 40% skulle välja Labour.

Samtidigt har David Camerons personliga popularitet sjunkit rekordsnabbt. Även om han fortfarande har större förtroende hos väljarna än oppositionsledaren Ed Miliband, har avståndet mellan dem sjunkit från 23 till sju procentenheter på bara en vecka. I modern tid har ingen brittisk premiärminister, förutom den notoriskt oälskade Gordon Brown, kunnat uppvisa ett liknande förtroenderas.

Räkna med att Ed Miliband kommer använda Times rikemanslista som ett slagträ för att dunka in den poängen kommande dagar.

För övrigt: Vill ni fördjupa er i 2012 års Rich List finns den (bakom betalvägg) här. Precis som senaste åren toppas Times sammanställning av tre Londonboende, utländska miljardärer: indiske stålrajan Lakshmi Mittal (12,7 miljarder pund), ryske gruvmagnaten Alisher Usmanov (12,3 miljarder) samt landsmannen och Chelseaägaren Roman Abramovich, som väger in på 9,5 miljarder pund.

Rikaste britt är hertigen av Westminster på sjunde plats, med ett fastighetsimperium värt 7,4 miljarder pund. Flera svenskar återfinns också på listan – Hans Rausing är till exempel tolva (4,3 miljarder) och brorsbarnen Kirsten och Jörn hamnar på femtonde plats (3,9 miljarder pund). Rikaste person i Storbritannien under 30 är också en svensk – 25-årige Londonbon Thomas Persson från familjen H&M, uppskattad förmögenhet 700 miljoner pund.