Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 06:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/brittbloggen/2012/06/11/trots-rasbrak-skador-och-nederlagstips-roy-hodgson-sitter-sakert-oavsett-hur-det-gar/

Brittbloggen

Trots rasbråk, skador och nederlagstips: Roy Hodgson sitter säkert oavsett hur det går

Rätta artikel

Om någon timme stannar England. Första EM-matchen mot Frankrike i Donetsk – och engelsmännen har allt att vinna.

Rapporteringen inför EM har nämligen präglats av pessimism. En stor del av uppladdningen har handlat om rasism – dels den som sägs vara utbredd i Polen och Ukraina, en dokumentär från BBC:s grävprogram Panorama för ett par veckor sedan visade polska nazihälsande fans samt besökande asiatiska supportrar som misshandlades av rasistiska huliganer, och ifrågasatte om det var rätt att ge fotbolls-EM till de både länderna.

Men framför allt har det engelska landslaget skakats av John Terry-affären. Diskussionen kring Terry ledde som bekant till att förre tränaren Fabio Capello avgick i februari, och har under hela våren kastat långa skuggor över Englands EM-förberedelser.

Spekulationer kring att John Terrys Premier League-bråk med Queens Park Rangers Anton Ferdinand var anledningen till att legendaren och storebrorsan Rio Ferdinand inte togs ut till EM, eftersom Roy Hodgson oroade sig för splittringar i laget, har dominerat uppladdningen inför kvällens match. Det, tillsammans med mängder av skadeåterbud och Wayne Rooneys avstängning i de inledande gruppspelsmatcherna, har lett till att få brittiska journalister har några större hopp om engelska framgångar i Polen och Ukraina.

Hur det eventuellt påverkat laget vet vi snart. Engelsmännen har inte direkt övertygat i träningsmatcherna inför EM – men de har vunnit mot både Norge och Belgien, och stämningen i laget verkar åtminstone utifrån vara på topp. Inte för att min åsikt räknas, men personligen tror jag att England slår bäst ur underläge. Truppen är fylld av unga, lovande spelare som må sakna erfarenhet, men å andra sidan lyser av energi.

Framför allt är jag sugen på att se Danny Welbeck starta bredvid Ashley Young idag. Under Premier League-säsongen var Welbeck en av Manchester Uniteds bättre spelare fram tills en skada spolierade våravslutningen. Nu är han tillbaka, som det verkar i sitt livs form. Förutom EM:s bästa frisyr har Danny Welbeck en fenomenalt fin förmåga när han kommer utifrån och avslutar på mål – se till exempel Welbecks vackra chip mot Belgien förrförra helgen.

Men vad händer om det trots allt går som en hel del av naturen pessimistiskt lagda engelsmän tror, med andra ord åt skogen – och England slås ut redan i gruppspelet?

En intressant observation kommer från Daniel Taylor, fotbollsreporter på Guardian och Observer som inför Frankrikematchen livechattade med sina läsare.

Han skulle bli förstummad om Hodgson tvingades avgå efter EM, skriver Taylor i chatten:

"När jag träffade honom för Observer i söndags eftermiddag följde [FA:s ordförande] David Bernstein med. Det var ett ögonblick när RH talade om ett värsta möjliga-scenario där spelarna skulle ha 'lurat' honom att tro att de kommer spela bra, och istället kraschar ut [ur turnerningen] efter tre dåliga matcher. Han sa att det i så fall skulle lära honom en värdefull läxa inför VM 2014. Det som jag lade märke till var hur Bernstein då väldigt entusiastiskt nickade bredvid honom. De verkar ha byggt en väldigt starkt relation väldigt snabbt."