Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-03 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bundesliga/2014/03/08/en-underbar-eftermiddag-med-bundesliga/

Bundesliga

En underbar eftermiddag med Bundesliga

BERLIN. Det var en sådan lördagseftermiddag som gör att man älskar Bundesliga. Full dramatik på varje arena och entusiastiska kommentatorer som talade om ”gräddaktioner” och ”zlataneska” cykelsparkar.

Ett bra sätt att följa en tyska ligan är att sätta sig på en kneipe och titta på ”konferenz” _ det betyder tv-bilder från varje arena och när någon av kommentatorerna ropar ”tooooor” så flyttar producenten oss snabbt dit.

Lördagens omgång hade en massa inneboende dramatik från första stund med en rad ödesmatcher och kommentatorer som levde med.

”Donnerwetter” är en standardkommentar, men när en Stuttgart-spelare slog en fin passning på djupet var det en ”Sahneaktion” (gräddaktion) och när en Augsburgs-spelare lyckades med en bicycletas utbrast reportern på plats att det var ju rent ”zlataneskt”.

Kanske, kanske skulle Wolfsburg på hemmaplan kunna bryta Bayern Münchens skräckinjagande svit på 48 ligamatcher utan förlust. Det såg lovande ut när mittbacken Naldo sträckte sig och fick en tå på bollen till 1-0. Om man över huvud taget ska ha en chans måste man ta ledningen.

FC Bayern kunde sedan kvittera före paus på ett riktigt ”skitmål”. I andra halvlek fick en spelsugen Thomas Müller fart under fötterna och stod bakom det mesta när Bayern till sist vann med 6-1. Tidigare så stabila Wolfsburg har plötsligt släppt in tolv mål på två matcher.

Stuttgart-tränaren Thomas Schneider hade kniven på strupen. Klubbledningen hade givit honom ytterligare en chans att bryta den åtta matcher långa förlustsviten. Det skulle ske hemma mot jumbon Braunschweig, som dock tog ledningen.

Stuttgart vände och klippan Christian Gentner hade i andra halvlek chansen att göra 3-1 på en tveksamt dömd straff, men missade. Istället kvitterade ett vilt kämpande Braunschweig i slutet.

Frågan är nu om Schneider trots allt får stanna.

Schalke reste sig efter de svidande nederlagen mot Real Madrid och FC Bayern och vann med hela 4-0 mot Hoffenheim. Klaas Jan Huntelaar gjorde tre mål, men det var Julian Draxlers match. 20-åringen framstår som Tysklands största löfte vid sidan av Bayerns Mario Götze.  Han skjuter bra med bägge fötterna, har en fantastisk speluppfattning och ett enormt driv.  Allt talar för att Draxler spelar någon annanstans än i Schalke nästa säsong, han har en försäljningsklausul i kontraktet och den skuldtyngda klubben behöver pengarna.

Sannolikt sitter Bayern München denna gång nöjt trots alla rykten, en engelsk klubb är en trolig adress.

Mönchengladbachs kräftgång fortsätter. Efter en succéartad höst blev det ännu ett nederlag, nu 1-2 hemma mot urstarka Augsburg. Svensken Branimir Hrgota kom in när det återstod 20 minuter, men åstadkom ingenting. Oscar Wendt är långtidsskadad.

Gladbach hade något på gång i höstas, nu är allt som bortblåst. Å andra sidan är överraskningen Augsburg extremt imponerande.  Nu har man dessutom fått en profil i den vindsnabbe billackeraren André Hahn som bara för några år sedan spelade i tredjeligan. I onsdags satt han på bänken när det tyska landslaget slog Chile.

Hahn slog den målgivande passningen till vinstmålet. Han har till skillnad från merparten av de unga ligaspelarna inte utbildats i någon elitakademi, utan kör extrapass för att bättra på tekniken.

Bayer Leverkusen lyckades stoppa förlusttrenden och fick åtminstone oavgjort mot Hannover borta. Målvakten Bernd Leno räddade en straff i början. Tränaren Sami Hyypiär brast ut i ett lättat leende efteråt.

Hamburg, med ny tränare i Mirko Slomka, lyckades efter stor möda få oavgjort hemma mot Frankfurt. Men att döma av uppträdandet har Slomka åtminstone fått spelarna att räta på gamnackarna.