Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/catiasblogg/2010/02/10/propaganda-till-mammor-6153/

På spaning med Catia

Propaganda till mammor

Något som retar mig enormt är manipulation och desinformation (eller undanhållande av information)
riktad till vuxna kvinnor, oftast gravida eller nyblivna mammor.

Det här var ett stort problem på 90-talet då naturligtstrenden härskade på Stockholms
MVC och BB. Det var Jättenaturligt att föda barn och hade mamman ont eller behövde
smärtlindring handlade det om mamman själv och hennes psyke.

Barnmorskorna pratade vare sig om smärta eller smärtlindring på den tiden. Ingen hade hört talas om epidural.
Inte heller om att amningen kunde göra ont eller vara ett problem.

Som av en händelse sammanföll Naturlighetstrenden med att politikerna i Stockholm behövde spara rejält med pengar inom vården.Skräckhistorier berättade om kvinnor som försökte vara duktiga och föda barn utan smärtlindring på hemlika (numera stängda) ABC och som misslyckades och sedan fick skjutsas över till "vanliga" BB, till ett - gud förbjude - nesligt och kostsamt kejsarsnitt. Ett totalt nederlag in the 90's.

Efter att man fött barn följde amningshetsen: mammorna skulle amma i hundra år - oavsett smärtor, feber, bölder. En arg journalist jag känner brukade kalla översteprästinnnorna för denna ideologi för Natursuggorna,

Allt det här verkar hänga kvar som en blöt filt ännu på 10-talet .

Vad gäller förlossningar: Politiker och läkare frågar sig med jämna mellanrum hur de ska "få ner kejsarsnitten". Jag är ingen expert men jag vet att många av de kvinnor som har utsatts för chockförlossningar och nekats smärtlindring svor på att aldrig föda "naturligt" igen. Det finns också ett stort mått av prestaionsångest med i bilden när duktiga kvinnor Ska föda naturligt till varje pris. Ge födande kvinnor korrekt och balanserad information och tala för guds skull om att det kan göra ont att föda barn - och vad man kan göra då.

Vad gäller amning;
Total förvirring råder fortfarande vad gäller amning med myndigheter som säger att svenska kvinnor bör helamma (alltså bara ge bröstmjölk) sina barn i sex månader för barnens bästa.

Livsmedelsverket råder nyblivna mammor "att, om möjligt, ge enbart bröstmjölk till spädbarn fram till cirka sex månaders ålder, och därefter komplettera med annan mat."
 
Det här råden bygger alltså mer på politik än på hälsofakta. Svenska kvinnor är helt enkelt inte betrodda med korrekt fakta om amning. Istället ska vi helamma i sex månader för att det är vad som rekommenderas i fattigare länder där flaskuppfödning innebär större risker (pga dåligt vatten etc).
Detta diskuterades igår av Anna Herting från Amningshjälpen och journalisten Rebecka Edgren Aldén i Aktuellt. Och man blir lika förvånad varje gång. Det känns som om att ingenting hänt och svenska myndigheter talar till vuxna människor ungefär som man gör till barn. I kulisserna styr fortfarande Naturlighetstrenden.