Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/catiasblogg/2010/03/25/det-gammelpatriarkala-sverige-lever-i-bjasta-6809/

PÅ SPANING MED CATIA

Det gammelpatriarkala Sverige lever i Bjästa

Det finns ett antal nyckelmeningar i gårdagens omskakande inslag i "Uppdrag granskning". Det som handlade om Linnea som våldtogs av den populära Oskar på Bjästaskolans toalett när hon var 14.

Det är när Linneas kompis Amanda ska försöka förklara varför alla i samhället utanför Örnsköldsvik, vuxna och barn, verkade ta parti för Oskar, trots erkännande och fällande dom.

- Det är väl det att pojkar är mer värda än flickor. 

Men det som framkallade riktigt kalla kårar var ändå de "vuxnas" uttalanden i programmet. Och då tänker jag inte bara på de anonyma 50-åriga tantrösterna från helvetet som menade att Linnea hade velat detta själv och anmält Oskar som hämnd.

Eller den kvinnliga rektorn och läraren som försökte förklara varför det var så viktigt att Bjästaskolan var "neutral" i det krig som uppstod på skolan mellan pojken och hans anhängare och våldtagna Linnea. Även sedan domen mot pojken fallit. 

Men när både den manliga fritidsledaren och prästen (Lennart Kempe) ska förklara uppslutningen bakom förövaren och båda använder snarlika uttryck - "jag tyckte synd om grabben" - förvandlas de kalla kårarna snabbt till ilska.

På kvällen efter att prästen välkomnat Oskar med öppna armar till kyrkans (och Linneas) skolavslutning, trots att han då var dömd och inte fick vara i närheten av Linnea, begick Oskar ännu en våldtäkt.

Sällan har jag sett en så tydlig bild av det gammelpatriarkala Sverige  - så levande, så välmående. 

Inslaget debatteras i kvällens SVT:s debatt 21.30.