Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/catiasblogg/2010/05/26/sa-var-forsta-schlagersemin-7334/

PÅ SPANING MED CATIA

Så var första schlagersemin

Sex av tio semifinalister lyckades jag i alla fall pricka in igår. Den största överraskningen var väl att krukväxt-Kristina från Slovakien inte gick vidare. Fin låt, men kanske allt för lokalpatriotisk för att tilltala många.

Det var dock skönt att se att falsksång i kombination med fagert yttre sällan lönar sig, och det är ovanligt länder som satsat på den kombon i år. Man kan skänka en tacksamhetens tanke till de senaste årens svenska bidrag som åtminstone framförts av stabila sångare. Tänk vad jobbigt att sitta och vara orolig för att en good looking men halvrisig sångare inte ska lyckas hålla tonen.

 Såg ni vad skrattretande mycket vingar som fanns med i koreografin igår? Änglar och fjärilar och svulstiga vingar som fälls ut i låtens crescendo. Skojigast var nog ängla-farbrorn som stod bakom Thea från Malta och låtsades vara hennes änglavingar. Det är lite skolpjäsfeeling över såna schalgerögonblick. Om man ska fundera över ving-hysterin som ett sorts tecken, kan man tänka sig att eurovision-länderna längtar efter renhet , frihet och godhet. Fjärilar symboliserar också pånyttfödelse, kanske hoppas Europa på en nystart efter ekonomiska kriser, landskonkurser och vulkanaska.

 
Semifinal 2 håller mycket högre nivå och är därför mycket mer svårtippad. Men här är hur som helst de bidrag jag tippar går vidare från torsdagens final:

 Armenien: Apricot stone - bra etnopop.

Azerbaijan: Drip drop – favorittippad Rihanna-ballad.

Danmark: In a moment like this – sätter sig på en gång.

Georgien: Shine – fin låt, bra sångerska.

Sverige: This is my life – äkta känsla som sticker ut.

Israel: Milim – samma som ovan.

Kroatien: Lako je Sve – riktigt bra låt, framförd av supersnygg trio. Favorit!

Rumänien: Playing with fire – smaklös men medryckande duo. Litauen: East European Funk – typisk plojschlager.

Turkiet: We could be the same – MTV-rock. Schweiz: Il Pleut de L'Or – klassisk gaydiscoschlager.