Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/celsoborges/2014/06/15/segern-mot-uruguay-en-jattekick/

Fotbolls-VM: Celso Borges dagbok

Segern mot Uruguay en jättekick

Segern mot Uruguay ger oss en jättekick inför fortsättningen och det var onekligen en riktigt skön inledning på VM-turneringen.

Under det sista snacket inför matchen pratade vi om att vi visst kunde vinna mot Uruguay även om de så klart var favoriter. Men vi insåg också att alla spelare i så fall måste spela på en väldigt hög nivå. Och det tycker jag att vi gjorde. Det var självklart inte bra att de fick 1–0 på en straff som jag i och för sig inte alls tyckte var någon straff.

I paus talade Pinto, vår coach, lugnt och sansat och menade att vi inte hade något att oroa oss för, vi skulle bara fortsätta löpa mycket och försöka komma med fler spelare in i boxen. Jag fick löpa mycket, och det gillar jag, men jag var knappast ensam om att ha en våt tröja efter matchen.

När Joel Campbell kvitterade kändes det som att tiden stod stilla för ett tag. Det var vårt första mål i VM-turneringen. Även om det var stort att ha 1-1 så var det inget resultat som vi var nöjda med, nu gick vi för seger. Vi kände att vi hade kontroll på matchen även om vi givetvis hade respekt för Uruguay, de slog ju ut oss i kvalet till VM för fyra år sedan. Vi visste att de skulle spela på samma sätt nu som då.

Men vi hade lärt oss läxan och hade analyserat dem noga. Vi visste var vi skulle sätta in stöten, ett sätt var att få in bollen bakom deras fyrbackslinje och på så sätt utnyttja våra snabba spelare bättre. Det var ju också två fina inspel från Christian Bolanos som gjorde att vi kunde vända till 2–1. Det var skönt att kunna vända matchen, det visar vilken styrka vi har.

Vi tog lång tid på oss efter matchen, både för att njuta av segern men också för att ge intervjuer. Jag är överväldigad av all uppmärksamhet från AIK:s spelare och fansen. Jag såg att Kenney Pavey vill att vi ska ge England en hjälpande hand, vi ska givetvis försöka vinna mot Italien på fredag också. Om det hjälper England återstår att se.

Vi stannade i Fortaleza och tränade ett pass där under söndagen och sedan flög vi tillbaka till Santos. På onsdag flyger vi vidare till Recife för matchen mot Italien. De spelade bra mot England och vi måste hålla samma höga nivå om vi ska slå dem. Men spelar vi bara så bra vi kan så blir jag inte besviken oavsett resultatet i matchen.

Vi går hela tiden in för att göra vårt bästa och vet att vi kan vinna mot vilket lag som helst. Att göra tre mål på Uruguay tyder på styrka framåt också, att vi har en bra defensiv vet vi om. Men jag förstår att resultatet kanske var en chock för folk som inte följer oss så noga.

Det är inte bara vår 3–1-seger som chockat så här långt. Jag är jätteöverraskad över Hollands 5–1-seger mot Spanien. Det är för många insläppta för att vara regerande världsmästarna. Nu ska det bli spännande att se hur de reagerar och uppträder mot Chile på onsdag.

För oss gäller det att gå vidare och inte sväva på moln, för nu väntar Italien och det blir en helt annan match som vi också hoppas kunna sätta vår prägel på.

Berättat för: Lars Grimlund