Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/celsoborges/2014/06/29/missen-fick-mig-att-vaxa-som-spelare/

Fotbolls-VM: Celso Borges dagbok

Missen fick mig att växa som spelare

Efter en lång resa från Santos kom vi till Recife i fredags och han kunnat ladda inför matchen mot Grekland på plats.

Nu handlar det om utslagningsmatcher och vi vet att Grekland är bra, ett mentalt starkt, hårt kämpande lag.

Vi har laget en del fokus på straffar under våra träningar här i Brasilien. Slutar en match oavgjord så kan det kan hända att matcherna avgörs genom straffläggning nu och då vill vi vara så redo som det bara går. Framför allt handlar det om att tänka sig in i situationen så att du känner dig trygg vid ett avgörande på straffar a. Att lyckas med straffar handlar mycket om självförtroende.

Jag har lagt en del straffar både i AIK och landslaget och gjorde bland annat mål på straff när vi mötte Irland i Philadelphia veckan före VM.

En straff som har stor betydelse för min karriär var den jag lade när vi i december 2007 mötte Panama med landslaget i en play-off-match i kvalet till OS i Peking.

Efter övertid skulle matchen avgöras på straffar och vinnaren gå vidare i kvalet.

Det som var speciellt då var att min pappa var förbundskapten för Panama, fram till dess hade jag varit sedd på främst som hans son eftersom han var en så känd spelare i Costa Rica.

Jag fick ta den sista straffen och missade. Vi åkte ut, Panama och min pappa gick vidare.

Det var väldigt tufft för mig då, men den händelsen fick mig faktiskt att växa efteråt, både som spelare och människa. Jag tvingades välja min egen väg.

I dag känner jag min inte orolig för att ta straffar. Jag har fortsatt göra det, både i klubb- och landslag. Ibland gör du mål, ibland missar du så är det bara.

Vem som tar straffarna i laget tycker jag inte är en stor sak, det spelar ingen roll om jag eller någon lagkamrat ska göra det, det som är viktigt är att spelaren som lägger straffen tror på sig själv och känner sig trygg.