Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/chicagobloggen/2012/11/07/en-battre-kandidat-an-romney-hade-kunnat-besegra-obama/

CHICAGO-BLOGGEN

"En bättre kandidat än Romney hade kunnat besegra Obama"

Nej, collegestudenten Stephanie Fugua, 22 år, behöver inte flytta eller fly till Kanada. Hon behöver inte längre vara orolig för att Mitt Romney någonsin blir president i USA. Det är Barack Obama som får sitta i Vita huset i fyra år till.

Denna nyhet om att valet var avgjort kom bara några minuter efter att jag skrivit min förra bloggpost, om att det var "nära nu".

Och nu är det ett oåterkalleligt faktum. Four more years.

I högtalaranläggningen hörs den unge Michael Jackson pipa "Oh baby, give me one more chance!" från låten "I want you back" - en god sammanfattning av vad som hänt denna dag. Obama får en ny chans, precis vad han vädjade om i slutet på valkampanjen.

På väg mellan den jublande anhängarmassan och min halvdöda dator (nätet har varit katastrofalt dåligt i detta ultramoderna mässcentrum) stöter jag på den man som - åtminstone till viss del - kan ta åt sig äran av att Obama vann valet, och så pass övertygande. Han sopade inte bara hem Ohio, utan vann också Wisconsin (Paul Ryans hemstat), Florida, Virginia - och dessutom majoriteten av rösterna nationellt.

Den jag möter är David Corn, Washington-korrespondent för den vänsterinriktade tidskriften Mother Jones. Det var Corn som publicerade den ökända smygtagna videon på Mitt Romneys tal till sina rika bidragsgivare om "de 47 procenten". Romney hävdade att nära hälften av amerikanerna alltid kommer att stödja Barack Obama, därför att de inte betalar några skatter, lever på statliga bidrag och inte tar ansvar för sina liv.

Jag kom att tänka på något som Mitts far George Romney sade när han kandiderade till guvernörsposten i Massachusetts 1962: “Politik som är utformad för att gynna den dominerande gruppen skadar dem som lever utanför de privilegierades kretsar”. Det är väldigt långt ifrån den syn på vanliga människor som Mitt Romney uttryckte med sitt "47-procent"-tal.
Jag frågar David Corn hur mycket hans avslöjande betydde för att Romney förlorade valet. Han skrattar lite inför frågan.

- Det stärkte ganska säkert bilden av honom som en plutokrat utan band med vanligt folk, som inte bryr sig om de ekonomiska utmaningar som många amerikaner står inför. Vi har aldrig sett en presidentkandidat med ett sådant förakt för halva allmänheten, om än uttryckt bakom lyckta dörrar.

Så en förklaring till valutgången är också att republikanerna hade en dålig kandidat i Romney?

- Ja, absolut, jag tror att en bra republikansk kandidat skulle ha besegrat Obama. En som inte hade Romneys bagage som företräder den 1 procenten av de rikaste. Han var inte heller bra på att bedriva en kampanj. Många hade gett en annan kandidat en chans, men inte Mitt Romney.