Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 12:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/davosbloggen/2011/01/26/passion-i-davos/

DAVOSBLOGGEN

Passion i Davos

Operasångaren José Carreras belönades för sina insatser i kampen mot mot leukemi när Världsekonomiskt Forums möte öppnades officiellt på onsdagskvällen. Han tackade genom att sjunga en napoletanskt stycke där temat är passion.  Det kunde behövas i en annars ganska kylig miljö, både utomhus och i debatterna.

Dag ett vid Davosmötet blev ( i de delar som är tillgängliga för medierapportering) en uppvisning av asiatiskt självförtroende och amerikansk osäkerhet, medan europeerna spelade en mer undanskymd roll - utöver ryske presidenten Dimitrij Medvedevs öppningstal. Andra kontinenter som Afrika eller Sydamerika fanns över huvudtaget inte med.

Detta anger tonläget, även om programmet blir mer sammansatt framöver. Relationen mellan USA och de asiatiska giganterna Kina och Indien framstår hittills som ganska svala, även om man är väl medveten om sitt ömsesidiga beroende.  Andra får nog hojta till för att märkas, vilket man räkna med att Frankrikes president Nicolas Sarkozy gör i sitt kommande tal.

Nordens stund har ännu inte kommit, men intresset är så stort att mötet med Fredrik Reinfeldt och de andra ländernas politiska ledare är fulltecknat. Det borde betyda att man byter till en större lokal, men något svar finns ännu inte att få.  Att berätta om Sveriges framgångar utan att medierna ges plats att rapportera var nog inte vad statsministern hade tänkt sig med sin resa till Davos.